Theatrale Rondleiding in Doopsgezind Haarlem

‘Hartelijk welkom in de mooiste vermaning in Nederland’, zo begint de vernieuwde theatrale rondleiding in de Doopsgezinde kerk in Haarlem. Deze leuke manier om iets over de geschiedenis van dit mooie monument te horen gaat op zaterdag 11 januari 2014 weer van start. 

Koster Zeilmaker leefde in de vorige eeuw en hij leidt ons door de gangen en kamers die bij het gebouw horen. Op deze tocht komen we allerlei andere figuren, uit andere eeuwen zelfs, tegen. Zoals Jansje de stovenzetster en Mevrouw Nieuwenhuijzen Kruseman-van der Goot, een van de diaconessen. De heer van Zanten, uit de 17e eeuw, ontvangt ons in zijn kamer en vertelt over het fonds dat hij heeft ingesteld om de armen brood en turf te verschaffen. En dominee Craandijk laat ons de schitterende Heerenkamer zien, met jugendstil haard en een plafond met klapluikjes om de rook door te laten. De martelares Anneken Ogiers, die uiteindelijk verdronken werd, en de wereldberoemd Pieter Teyler van der Hulst, spelen ook een prominente rol.

De kosten voor een rondleiding zijn 10 euro (kinderen tot 12 jaar half geld). Aanmelden is wel noodzakelijk bij reserveren@historischtoneel.nl. De rondleiding is iedere 2e zaterdag van de maand om 10.30 uur. Het is ook mogelijk privérondleidingen te boeken bij de Doopsgezinde kerk: administratie@vdgh.nl of 023 532 18 83

De tekst van deze theatrale rondleiding is gemaakt door de Haarlemse Marijke Kots, die ook de regie in handen heeft. ‘Van huis uit Doopsgezind’ is een samenwerkingsproject van de Doopsgezinde Gemeente Haarlem en het Historisch Toneel Genootschap.

Nadere inlichtingen over ‘Van huis uit Doopsgezind’ bij Willemien Ruygrok: 06-51563059 | communicatie@vdgh.nl. Zie ook: www.vdgh.nl.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *