Terug "au Thoronet" (2)

Na de dienst gaan we naar de toeristische kant van de Abdij van Le Thoronet. Even koffie drinken in de espressobar bij de Parking. Mama heeft me ooit verteld dat ze bij de kloosterbezoeken hier altijd koffie ging drinken. Cathy van zeventig die de bar beheert, herkent me meteen. Ma soeur, vous??!!!!

Hoe is het mogelijk dat ze me herkent na 17 jaar. Ze vraagt naar maman.  Daar raakt ze iets. Ik moet deze reis vaak aan mijn ouders denken. Het moet niet gemakkelijk voor hen geweest zijn. De zusters die zo gesloten en weinig toegankelijk zijn. Mama blijkt vaak haar hart uitgestort te hebben bij Cathy.

Van Cathy krijgen we koffie en een grote ijscrème. Ze is helemaal opgewonden. Ze zoent en knuffelt me wel duizend keer. Ik ben voor haar nog altijd “ma soeur (Hollandaise)”. We praten en praten. Intussen belt ze met haar vriendinnen in het dorp van Le Thoronet. Of ze niet kunnen komen. “La soeur” is er. Ze vertelt over de zusters. De rigiditeit van mijn starets hier. Cathy vertelt me meer dan alle zusters bij elkaar. Ik lach me dood.

Ik geef haar vervolgens mijn eerste boek “Naar het hart van mijn ziel”. Ze leest geen woord Nederlands maar slaakt een kreet van opwinding bij het zien van de foto van mij als non, op de achterflap. Vervolgens begint ze mijn boek te promoten op het terras van de bar, bij toeristen. Ze leent het uit aan een Nederlands stel dat meteen foto’s van mij begint te maken. Op mijn sneakers, bij mijn open auto. Ze vragen of het boek te bestellen is bij bol.com

Cathy is mijn beste pr vrouw zoals mama dat was. Ze is helemaal weg van mama. Zo chic, zo elegant. Ze beschrijft mijn moeder en het klopt helemaal. We nemen afscheid van haar en gaan de abdij bezoeken. Het is een ontroerend weerzien. De zusters komen er al twee jaar niet meer. Er liggen hier echter zó veel voetstappen van mij dat ik geëmotioneerd raak. Mijn vriendin maakt prachtige foto’s. 

Miek Pot
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *