Terlouw pleit voor museum Oriëntalis

“Het is moeilijk voorstelbaar dat een provincie met een miljardenvermogen zoals Gelderland een op de wereld uniek erfgoed in verval zal laten raken”. Dat schrijft Jan Terlouw, oud-commissaris van de Koningin in Gelderland, in een oproep voor steun aan het in moeilijkheden verkerende Museumpark Oriëntalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen.

Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten eind vorig jaar om Oriëntalis niet langer financieel te ondersteunen. Na hevige protesten trokken GS dit besluit terug. In februari volgt een nieuw voorstel aan Provinciale Staten.

Gelderland beschikt over een enorm vermogen door de verkoop van Nuon-aandelen in het verleden. De geschiedenis van Museumpark Orientalis gaat terug tot 1911. Naar ontwerp van Jan Stuyt en Piet Gerrits werden in de jaren 1911-1940 talrijke, op de architectuur van Syrië en Jordanië gebaseerde, gebouwen en interieurs gebouwd.

Deze gebouwen dienden toen als illustratie bij verhalen uit het Nieuwe Testament over het leven van Jezus. Inmiddels is het een museum waarin cultuur en religie van jodendom, christendom en islam centraal staan.

Op de website van Museumpark Orientalis staat een oproep om een handtekening onder een petitie te zetten:

U zult wellicht via de media hebben vernomen dat het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft besloten dat zij geen financiële steun willen geven aan de toekomst van Museumpark Orientalis met als gevolg dat sluiting dreigt. En dat uitgerekend na een jaar waarin het museum uit een zeer diep dal omhoog is gekropen, fantastisch heeft gedraaid, alle doelstellingen heeft behaald en zelf 75% van de begroting zelf heeft verdiend. Door het besluit van Gedeputeerde Staten zou een zeer uniek erfgoed verloren gaan. Maar de Staten van Gelderland kunnen dit tij nog keren en hiervoor vragen wij uw hulp. Bent u van mening dat Museumpark Orientalis daadwerkelijk bestaansrecht heeft, dan verzoeken wij u vriendelijk om onze online petitie in naam van uw instelling te ondertekenen via onderstaande link.

http://www.petities24.com/museumpark_orientalis_moet_blijven

Bron: IKON/Kerknieuws

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *