Terechte jacht op vrouwenversierder?

Internationaal vrouwenversier-coach Julien Blanc mag in vele landen zijn trainingen niet geven. Is dat terecht of is er sprake van een heksenjacht?

Een mechanistische visie

Versier-coach Julien Blanc vangt kritiek omdat hij zou aansporen tot aanranding. Dat is het hardst geforumleerd waar mensen hem van beschuldigen. In zijn trainingen zou hij mannen agressieve technieken aanraden bij het versieren van vrouwen.

Een korte blik op een aantal voorbeelden van video’s van Blanc laten in eerste instantie wat anders zien. Blanc houdt de deelnemers van zijn cursus een mechanistisch beeld van versieren voor. Weet altijd wat je gaat zeggen, raadt hij zijn leerlingen aan. Denk van tevoren zo over de omstandigheden na dat vrouwen zelf nieteens door hebben dat ze doen wat jij wilt. Het mag agressief zijn, het heeft ook wat weg van een werktuigbouwkundig stroomschema.

Oproepen tot geweld

Het is verontrustend hoe Blanc romantiek reduceert tot een stroomdiagram. Het is tegelijkertijd niet strafbaar. De ernst van de zaak zit hem er in dat Blanc zou oproepen tot geweld. Afbeeldingen van Blanc die een meisje in een wurggreep houdt ondersteunen dit. Er zijn ook beruchte uitspraken over hoe hij uitlegt hoe je een vrouw meteen naar je kruis moet duwen.

Blanc zelf nuanceert het en wil de imagoschade die hij heeft opgelopen beperken. Hij stelt dat hij in deze gevallen van humor gebruik heeft gemaakt. Hij betuigt er nu spijt van en stelt dat het slechte humor was. Een inschattingsfout aan zijn kant. Het is moeilijk om de claim van humor op waarde te schatten. “Het was maar een geintje” kan men moeilijk toetsen nadat iets heeft plaatsgevonden.

De mond snoeren?

Als we aannemen dat Blanc een gewelddadige boodschap heeft, wat voor consequenties moet dat hebben? Is het terecht dat zo iemand niet mag optreden? Het moet ver gaan wil het zo ver komen. Linda Duits beschrijft mooi in haar artikel hoe de controverse rond Blanc nu kenmerken van een heksenjacht aanneemt. 

Het werkt waarschijnlijk averechts. De leerlingen van Blanc worden er waarschijnlijk fanatieker door. Het maakt van Blanc een martelaar. Het doet denken aan een situatie in de jaren negentig, in de culture wars. Conservatieve partijen wilden toen beperkingen opleggen aan de vrijheid van meningsuiting. Is dit nu weer een opleving van deze neiging? Is het in het geval van Blanc terecht?

Zie ook een collectie aan artikelen over Julien Blanc op de site van The Post Online.

Lees het artikel Ook seksistische eikels mogen naar Nederland komen van Linda Duits op The Post Online.

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *