Tentoonstelling: Levenskracht, het Vrouwelijke

Over de 3-voudige tentoonstelling: ‘Levenskracht, het Vrouwelijke’ 
Binnenkort op Wereldvrouwendag (8 maart 2013) wordt mede op initiatief van FemArtMuseum Amsterdam een unieke drievoudige tentoonstelling in Nederland geopend. Het centrale thema is: Levenskracht, het Vrouwelijke. Rond deze drievoudige tentoonstelling zullen tal van randactiviteiten georganiseerd worden. Hieronder volgt eerst informatie over de tentoonstellingen en daarna -voorzover nu bekend- informatie over de randactiviteiten.

 

 1. Het Bijbels Museum te Amsterdam: ‘Divine Surprise! Het vrouwelijke in God’
  De borsten van God worden, als symbool voor de vruchtbare moeder Aarde, getoond in het Bijbels Museum te Amsterdam met beelden uit de collectie van het Bibel und Orient Museum van de Universiteit van Fribourg/Freiburg in Zwitserland (8 maart – 25 augustus 2013). De Duitstalige catalogus ‘Gott Weiblich’ krijgt in de Nederlandse vertaling de titel mee: ‘Divine Surprise! Het vrouwelijke in God’. De catalogus is vertaald door archeologe en academiedocente drs. Stella Lubsen-Admiraal, die in 2011 en 2012 al twee reizen ‘In naam van de Godin’ voor Academieleden organiseerde naar Kreta en Cyprus. Klik hier voor het artikel dat Annine van der Meer schreef over God met de Borsten.
  Meer informatie: bijbelsmuseum.nl
       
 2. Het Allard Pierson Museum te Amsterdam ‘The Eternal Feminine,
  Hier wordt een presentatie georganiseerd die gebaseerd is op een in 2005 geschonken collectie, bestaande uit 49 vrouwelijke figurines, aangevuld met stukken uit de eigen collectie en vanaf 14 februari 2013 te zien.  Het Allard Pierson Museum kent de Griekse zaal waar ook een afdeling over de Griekse vrouw is ingericht. Hier zullen vitrines staan met vrouwelijke figurines uit allerlei tijden en regio’s. Waarschijnlijk komt er een wandelroute langs alle afdelingen waar talloze andere vrouwelijke figurines staan die de collectie van dit museum rijk is. 
  Ook ‘De Venus van Hohle Fels’-afkomstig uit Duitsland uit 35.000 v. Chr. en onlangs in 2009 teruggevonden-, zal met de fluit die in haar directe omgeving lag, voor deze tentoonstelling naar het Allard Pierson Museum in Nederland komen. Deze laatste grote vondst van een ‘Venus’ of oermoeder is een primeur en dit evenement zal naar verwachting zorgen voor extra publiciteit. Lees hier wat Annine van der Meer schreef over de Venus van Hohle Fels.
         
  De gezamelijke opening van de tentoonstelling in het Bijbels Museum én de presentatie in het Allard Pierson vinden plaats in het Bijbels Museum op Wereldvrouwendag (8 maart 2013) om ca 18.00u, nadat er in de stad op die dag allerlei andere activiteiten rond dit thema zijn georganiseerd.
         
 3. Het Museum voor Moderne Kunst te Arnhem Female Power, matriarchaat, spiritualiteit, utopie’
  Presenteert van 3 maart tot en met 19 mei 2013 een tentoonstelling met intrigerende werken van internationale, hedendaagse kunstenaars/essen, die gefascineerd zijn door bestaande matrilineaire samenlevingen. Onder hen een gestaag groeiende groep die zich verdiept in de rol van (historische) geloofsystemen en daarin de functie van goden/godinnen bestudeert, vaak in relatie tot de natuur en de maatschappelijke positie van vrouwen. Deze tentoonstelling wordt op 2 maart geopend.
  Meer informatie: MMKA.nl

 

Randactiviteiten:

 • Rijksmuseum van Oudheden te Leiden
  Dit museum stelt een vitrine op die aansluit bij de tentoonstelling in het Bijbels Museum en de presentatie in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. 
         
   
 • Castrum Peregrini te Amsterdam
  Er wordt een fototentoonstelling ingericht van Gisèle Lubsen getiteld: ‘Zoek de godin in jezelf’.
         
 • Universiteit van Amsterdam ‘1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’
  Van 14 februari tot en met 20 mei zal de tentoonstelling ‘1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’ te zien zijn in Bijzondere Collecties.nl.
      

Annine van der Meer
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *