Tentoonsteling 300 jaar abdij Uden

Op zaterdag 14 september 2013 opent Wim van de Donk, Commissaris van de koning in Noord-Brabant de expositie ‘300 jaar Abdij Uden’. Met de expositie wordt herdacht dat drie eeuwen geleden de zusters birgittinessen gedwongen werden hun klooster in Rosmalen te verlaten en onderdak vonden Uden, een dorp in het Land van Ravenstein.

Op de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de bewogen geschiedenis van de Birgittinessen in Nederland. De zusters Birgittinessen leven in stilte binnen de dikke muren. Zij leiden een teruggetrokken, sober leven, waarin contemplatie een grote rol speelt. Dit volgens de regel van hun stichteres Birgitta van Zweden (1303-1373), patrones van Europa. In Nederland werd de eerste abdij in 1434 gesticht te Koudewater onder Rosmalen. Na de Reformatie werd deze abdij verplaatst naar Uden.

Kunstschatten die ooit aan het klooster toebehoorden en over Europa verspreid zijn geraakt, worden op de tentoonstelling weer bijeengebracht. Met bruiklenen van musea uit Zweden, Duitsland, Oostenrijk en België wordt het leven van de stichteres, Birgitta van Zweden, verbeeld.

Op zondagmiddag 15 september 2013 zetten de zusters Birgittinessen, in het kader van de viering van hun 300-jarige aanwezigheid in Uden, de deuren van hun abdij eenmalig open. Dit is een unieke gebeurtenis. Bezoekers kunnen op deze zondag kennis maken met de zusters, hun dagelijks leven en hun gebouw. Voor dit bezoek heeft u een entreekaart nodig, die u vanaf zaterdag 31 augustus kunt kopen aan de balie van het museum.

Voor meer informatie, zoals het programma van de tentoonstelling: www.300jaarabdij-uden.nl

Bron: Museum voor Religieuze Kunst Uden
Foto:
Maria Refugie, een klooster van birgittinessen te Uden – Kasteelbeer/WikimediaCommons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *