TED Talk: Hoe geweldloos te vechten

Harmen Brethouwer – Wat doe je als je met extreem geweld wordt geconfronteerd, maar zelf geen geweld wilt gebruiken? In een TED Talk van iets meer dan 15 minuten brengt vredesactiviste Scilla Elworthy de vaardigheden in kaart die we – als landen en individuen – nodig hebben tegen extreem geweld, zonder zelf ook misdadigers te worden. 

In antwoord op de vraag naar het waarom en hoe geweldloosheid werkt, verwijst Scilla Elworthy naar historische helden – Aung San Suu Kyi, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela – en ‘the personal philosophies’, die hun vreedzame protesten aandreven. Ze ziet drie soorten geweld: politiek geweld om te intimideren, fysiek geweld om te terroriseren en mentaal of emotioneel geweld om te ondermijnen. Het werkt maar zelden om meer geweld te gebruiken. Elworthy gaat in op de rol van zelfkennis en ontwikkeling van innerlijke kracht. Angst en de boosheid moeten eerst uit de weg, wil je effectief optreden. 

Klik hier voor de TED Talk met Nederlandse ondertiteling.

Scilla Elworthy richtte in 1982 de Oxford Research Group op, die dialoog tot stand brengt tussen leiders die beslissen over militaire activiteiten en hun critici. In 2003 begon ze Peace Direct, een charitatieve organisatie die lokale vredesactivisten in conflictgebieden steunt. Ze adviseerde Peter Gabriel, Desmond Tutu en Richard Branson bij het opzetten van The Elders. Ze is verder onder meer lid van de World Future Council. Daarnaast schreef ze meerdere boeken.

 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *