Taal en lichamelijkheid: hoe woorden ons raken

Een nieuwe nieuwe serie bijeenkomsten door Karin Melis. Schelden doet geen pijn. Iedereen weet dat dit een pertinente leugen is. Woorden kunnen ons tot in het diepst van onze ziel raken en harder aankomen dan een draai om je oren. Zoals woorden ook kunnen helen, troosten en bemoedigen.

Woorden zijn dus krachtig en laten hun sporen na in ons lichaam, de herberg van ons gevoelsleven. Immers, krenkingen, troost, heling en bemoediging zijn gevoelens die zich in de allereerste plaats lichamelijk te kennen geven. Daar openbaren zij zich. En daar nestelen zij zich.

Er is in ieder woord een woord,
Dat tot het onuitspreekbare behoort;
Er is in ieder deel een deel
Van het ondeelbare geheel,
Gelijk in elke kus, hoe kort,
Het hele leven meegegeven wordt.

 

– Abel Herzberg, Drie rode rozen

Iedereen die weleens verdriet heeft gehad of in de rouw is geweest, weet hoe zeer het lichaam dan kan doen.  En dan, als het kan, moet er verteld worden. Zoals Leo Vroman dicht: Kom vanavond met verhalen/hoe de oorlog is verdwenen, en herhaal ze honderd malen: alle malen zal ik wenen. 

We wonen in de taal en tegelijkertijd scheppen we met diezelfde taal onze werkelijkheid die wij aan den lijve ervaren. Wat betekent dat eigenlijk? Hoe gaan wij om met die levensnoodzakelijke taal van ons? 

Het is belangrijk dat we in de woorden aanwezig zijn, ook al zeggen we altijd meer en altijd minder dan we bedoeld hadden. We hebben het nu eenmaal niet in de hand hoe woorden aankomen. En toch zijn we erop aangewezen: op het kenbaar maken van onszelf, bekend maken (ook een manier van bekennen), op ons mede-delen en op het proberen te zeggen wat ons beweegt.

In acht bijeenkomsten staan we aan de hand van teksten stil bij het thema hoe woorden ons hele wezen kunnen raken. We gaan onder andere te rade bij Dorothee Sölle, Samuel IJsseling, Paul Celan, Emmanuel Levinas, Alice Miller, Imre Kertész, Ellen van Wolde, Abel Herzberg.

Er zal aandacht zijn voor dichtkunst en muziek.

Datum: de cursus begint 3 maart 2014 en beslaat de maandagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur.
Kosten: 250 euro (inclusief koffie, thee en versnaperingen)
Informatie en inschrijving: karin.melis@planet.nl of 06-11327342

Foto: J.L. Wright Jr./Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *