Symposium over zorg voor mensen met een Bijna Dood Ervaring

Bewustzijn geeft elk levend wezen inhoud en vorm. Zonder bewustzijn is er geen levenslichaam, geen waarneming, geen denken, geen voelen, geen kennis, geen geheugen. Maar is de heersende opvatting van psychiaters, artsen, psychologen en andere hulpverlenenden over de relatie tussen hersenen en bewustzijn adequaat genoeg om het verschijnsel BDE te kunnen duiden?

Deze en tal van andere vragen komen aan de orde op de ontmoetingsdag van Stichting Merkawah die op 7 mei aanstaande in Amersfoort wordt gehouden. Het thema is: ‘Is de medische sector in staat BDE-ers zorg te geven? En zo ja, hoe?’ In Nederland lopen een kleine 600.000 mensen rond die een BDE hebben gehad. Hoe is het gesteld met de hulpverlening? 

Eind 2007 verscheen het boek ‘Eindeloos bewustzijn’ van arts en cardioloog Pim van Lommel. In het boek beschrijft van Van Lommel dat de Bijna Dood-ervaring een authentieke ervaring is, die niet te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort.

Volgens de cardioloog verandert een BDE mensen blijvend. ‘De BDE is zowel een existentiële crisis als een indringende levensles.’ Wat verwachten BDE-ers van een hulpverlener? En hoe willen ze zelf graag gezien worden? Er gaan binnen Stichting Merkawah stemmen op die zeggen dat het symptomatisch is dat de BDE niet te vinden is in het zogeheten DSM-vier, het handboek voor de psychiatrie. ‘Maar dat is toch geweldig,’ zegt een ander, ‘je zult als BDE-er maar als patiënt geregistreerd staan, dan ben je mooi klaar.’ De vraag is verder of hulpverleners in staat zijn om om te gaan met de geestelijke dimensies van de BDE-problematiek. Wat weet men van de spirituele dimensie van de Bijna Dood Ervaring?

Tijdens het symposium zet dr. Pim van Lommel uiteen hoe belangrijk het is dat een BDE-er goed wordt opgevangen in de (para-)medische wereld. Richard Hoofs, huisarts en BDE-er , vertelt over zijn ervaringen als huisarts en over ervaringen van zijn patiënten. BDE-ers Barbera Enter (verpleegkundige) en Elly Moerman (psycholoog) benaderen het onderwerp zowel vanuit hun persoonlijke als hun professionele ervaringen. Colinda Roelofsma en Lucia Prinsen vertellen hoe zij na hun BDE de ‘medische’ opvang ervaren hebben.

De ontmoetingsdag wordt gehouden op 7 mei 2011 in het Meridiaan College ’t Hooghe Land, Trompetstraat 1, 3822 CK in Amersfoort. De ontvangst is om 10.00 uur, de start is om 10.30 uur. Voor eventuele nadere informatie, waaronder interviews met de sprekers en de BDE-ers kunt u mailen met publicicteit@merkawah.nl of bellen met Rinus van Warven (06-54275418). Voor nadere informatie over deelname kunt u kijken opwww.merkawah.nl.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *