Succesvol zijn – macht en kracht

Wat betekent het om succesvol te zijn? En hoe bereik je succes, zonder daarbij egoïstisch te worden? En waarom denken we bij het werken naar de top vaak aan het woord macht? Een bespiegeling door Nicole des Bouvrie.

Paplepel
We krijgen het met de paplepel ingegoten: je hebt een tekening gemaakt op school en er moet altijd een oordeel over geveld worden. Er staat een cijfer onder, door de juffrouw gegeven die het vergelijkt met de werkjes van de andere kinderen in de klas. Wellicht komt er nog bij kijken hoeveel je er aan gewerkt hebt – want inzet moet ook beloond. En ouders doen er aan mee: het wordt geprezen en opgehangen.

En terecht. Want aanmoediging en ondersteuning van mensen is belangrijk, ongeacht of hun resultaten spectaculair zijn. Mooi zijn dan ook dat we aandacht hebben voor ‘positief opvoeden’. Maar denken we er wel eens over na hoe dit van invloed is op ons beeld van ‘succes’?

Succes is niet altijd gerelateerd aan inzet
Hanna Bervoets schreef het afgelopen weekend in de volkskrant: “De mythe van de doorzetter is dominant.” (VK Magazine 25 oktober, p.21) Maar succes is helemaal niet altijd verbonden met het aantal uren dat je ergens aan werkt, de hulp die je inschakelt of de ervaring die je al hebt. Het komt ook aan op talent en domweg geluk. Toch zijn we er allemaal erg gevoelig voor: succes hebben maakt immers geliefd. Tenminste, dat hebben we al vroeg geleerd. Maar wat gebeurt er als succes het doel op zich wordt? Vergeten we dan niet meer het verschil tussen macht en kracht?

Macht of kracht?
Wanneer we ergens over kunnen beschikken al naar believen, dan kunnen we spreken over macht. Macht is iets dat je kunt uitoefenen en vraagt om continue uitgeoefent te worden. Een machthebber zonder volgelingen of onderdanen heeft immers geen macht. Anders is dat bij kracht. Kracht is een inherente bron van mogelijkheden die nog niet per se toegepast is op iets specifieks. Het geeft een vermogen weer dat ook bestaat wanneer het niet ingezet wordt. Sterker nog, wanneer je kracht te veel inzet en het voor machtsuitoefening gebruikt, kunnen je krachten weleens uitgeput raken. 

Definitie van succes
Daarom zouden we onze definitie van succesvol zijn wellicht aan moeten passen. Misschien zou het iets moeten zijn in deze trant, die Walter Benjamin in 1931 al met de wereld deelde:

“De succesvolle persoon is altijd voorbereid. Zelfs mislukking draagt hij onbewogen. Hij is niet eenvoudig ontmoedigd. Hij ziet moeilijkheden als een soort sport, en hij stapt er op af als was het een spel. Hij aanvaardt de moeilijkheden van het leven op een ontspannen en aangename wijze. Hij houdt zijn hoofd koel zelfs wanneer dingen fout gaan. En geloof me alsjeblieft wanneer ik je vertel: succesvolle mensen zijn geen prikkelbare verliezers; het zijn degene die niet klagen en opgeven na elke mislukking. Zeker, zij zijn degenen die hun kin omhoog houden, het ongeluk dat het leven met zich meebrengt dragen en doorleven om er nog een dag tegenaan te kunnen gaan. 
Wie zijn de eersten die voor de test zullen zakken? De angstigen en lafaards. De klagers, de jammerenden. Diegene die naar het examen gaat met een koel hoofd is al halverwege. Er is vandaag de dag grote vraag naar zulke mensen. En dat is, geloof ik, het geheim van succes.” (vertaling NdB van de engelse tekst).

Afbeelding: StockMonkeys.com via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *