Strijd tegen vooroordelen op scholen

Het gesprek aangaan met middelbare scholieren over vooroordelen en discriminatie is niet altijd even makkelijk. De emoties lopen soms hoog op en vaak hebben leerlingen bepaalde denkbeelden meegekregen vanuit huis, hun cultuur of leeftijdsgenoten. Om taboes te voorkomen en vooroordelen en discriminatie tegen te gaan is het belangrijk om deze onderwerpen juist wél te bespreken.

Daarom bieden Ieder1gelijk, Mind Mix, de Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen en N.E.C. Doelbewust een scholenprogramma aan om dit thema bespreekbaar te maken. Dit programma is samengesteld door deskundigen op het gebied van stereotypering en discriminatie en bestaat uit een theatervoorstelling van Mind Mix, gevolgd door een nabespreking met leerlingen en een docent. Daarnaast is er een vervolgaanbod mogelijk, waarbij de school een activiteit kan kiezen die bij haar past. Als bijvoorbeeld homoseksualiteit een issue is in de klas, kan het COC een voorlichting komen geven. 

Mind Mix speelt een snelle zap-achtige voorstelling over vriendschap, buitensluiting, vooroordelen, discriminatie en (in)tolerantie. Grappige en gevoelige scènes slepen je mee in de wereld van verschillende jongeren, die allemaal op hun eigen manier ‘anders’ zijn. De uitvoering is gericht op jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar en geschikt voor alle schooltypen. Mind Mix heeft deze voorstelling elders in het land al voor meer dan 2600 leerlingen met succes gespeeld en presenteert hem nu voor de eerste maal in Nijmegen. Het gaat op dit moment om een pilotproject, waaraan 10 scholen kunnen deelnemen. Zij krijgen twee voorstellingen per school onder voorwaarden gratis aangeboden.

De kennismakingsvoorstelling vindt plaats op 16 januari 2014 voor directies en docenten van alle middelbare scholen in Nijmegen en omgeving en andere betrokkenen (na aanmelding). Zie voor meer informatie de website: www.openyourmindnijmegen.nl

Bron: Open Your Mind

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *