Strangers no more 2013

Deze zomer organiseert de Doopsgezinde Zending de vierde aflevering van Strangers No More. Dit keer komen de jongeren (twintigers) en een aantal begeleidende ‘seniors’ samen in het doopsgezinde seminarie Semilla (Guatemala Stad). Deelname vindt plaats vanuit Midden-Amerika, Afrika, Azië en Europa. Bedoeling is dat de jongeren elkaars cultuur en kerkleven leren kennen.

De Midden-Amerikaanse samenleving zelf is uiteraard al rijk aan verscheidenheid door de Latijnse en de indiaanse achtergrond. De deelnemers maken dit van zeer nabij mee dankzij kortdurende inkwartiering bij Guatemalteekse families. Centrale thema is: broederschap. De Nederlandse deelnemers zullen in de nazomer vol van indrukken en ervaringen terugkeren en zijn graag bereid deze met u te delen.

De projectnaam Strangers No More zegt het al: hopelijk blijven de deelnemers niet langer vreemdelingen voor elkaar. Maar samenkomen vanuit zoveel culturen is natuurlijk ook spannend. Het programma is opgebouwd rond drie inhoudelijke lijnen:

– Als belangrijkste rode draad fungeert het Bijbelverhaal over Jozef, de zoon van Jacob. Jozef heeft elf broers: hoe leren deze broers gelijkwaardig en met respect voor de onderlinge verschillen met elkaar om te gaan? Daar valt voor ons veel van te leren. De Bijbelstudie vindt plaats in workshops, die gecoördineerd gaan worden door ds. Afke Maas–Smilde, voorganger in de doopsgezinde gemeente Naarden–Bussum. We gebruiken hierbij het Engelstalige materiaal over de Jozef-verhalen in Gen 37-50, dat eerder tot stand kwam in de samenwerking tussen doopsgezind Haarlem en onze Zambiaanse partners. De teksten worden eerst in de eigen taal gelezen en vervolgens gemeenschappelijk bestudeerd aan de hand van een vertaling in het Engels. Het zal een spannende ontdekkingstocht worden in wat dit verhaal vandaag betekenen kan voor het eigen leven en voor ‘zuster- en broederschap’.
– Als senior neemt Jaap Schiere deel; hij heeft een sterke band met de anabaptisten in Midden-Amerika en de laatste jaren zet hij zich in voor de positie van indiaanse bevolkingsgroepen. Jaap vraagt aandacht voor de extractie van delfstoffen uit natuur en landschap als risicofactor voor de plaatselijke cultuur. In landen als Zambia (koper) en Indonesië (ontbossing) spelen soortgelijke processen. In Semilla zal Jaap met geïnteresseerde jongeren in een enkele workshop kijken naar hoe onze houding tegenover de schepping van diepgaande invloed kan zijn op onze taal.
– Er gaat een videoproductie geproduceerd worden over broederschap. Uit eigen land nemen de jongeren eigen filmmateriaal mee. In Guatemala gaat de School voor Cinematografie Casa Comal Escuela drie workshops verzorgen, waar met de deelnemers vanuit dit materiaal een tien minuten durende reportage gemaakt gaat worden die geschikt zal zijn voor landelijke en lokale TV.

Daarnaast worden projecten in Guatemala bezocht rond straatkinderen, armoedebestrijding, zorg voor kinderen met kanker etc.

Na afloop van Strangers No More zijn de Nederlandse deelnemers Tjarda Brouwer, Jantine Huisman, Rinske Phaff en Martijn Maas op afspraak bereid hun belevenissen met u te delen. Als dat schikt zal dan ook de filmreportage bij u kunnen worden vertoond. Doopsgezinde Gemeenten die een deelnemer willen uitnodigen voor bijvoorbeeld een themadienst, een gemeenteavond of een jongerenbijeenkomst, kunnen contact opnemen met Gerda Tenkink van het secretariaat van de Doopsgezinde Zending: info@doopsgezindezending.nl of 033 –433 30 85.

Op onze website www.doopsgezindezending.nl vindt u interviews met deelnemers en meer informatie over het project. Tijdens de zomer zal deze website regelmatig updates, fotomateriaal en nieuws over het project bieden.

bron: www.doopsgezind.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *