Stil verdriet om spiritualiteit

Voor een cursus met de optimistische titel ‘Schrijf jezelf Gelukkig’ zit ik wat te lezen en verdiep me in de vraag van de hedendaagse spiritualiteit.

Een vraag waarin ik mezelf direct voel vastdraaien. Een groot aantal boeken, sites, mailtjes, en anderssoortige internetboodschappen bevolken mijn brein, nemen mijn wezen compleet in beslag. Een gekwetter van jewelste en ik zou wel willen uitroepen:
Stilte!
Wie is hier nu eigenlijk de baas?

De vraag zou in ieder geval lange tijd onbeantwoord blijven omdat iedereen zelf de baas is als het om spiritualiteit gaat. Zelfs over het woord zelf is het moeilijk discussiëren omdat iedereen er een eigen betekenis en invullling aan geeft. Die ook nog eens net zo veranderlijk als het weer is.

We weten het niet meer, en dat is een groot probleem. Dat maakt me verdrietig. Verdrietig van het zien hoe mensen zoeken, tobben, in de lucht grijpen, uit de lucht grijpen. Hoe de zogenaamde goeroes zich ook aan ons opdringen, krampachtig verhullend dat hun eigen hoogste ambitie toch nog steeds is om zelf Onze Lieve Heer te worden.

In de moderne tijd waarin we ook het feest en de vrijheid vieren waarin iedereen zijn zegje over alles mag doen, waart een spook rond. Een verloren spook, als een ongericht projectiel op zoek naar zin en betekenis, op zoek naar houvast. Het is een spook dat soms op gewelddadige wijze het woord misbruikt en om zich heenslaat. Hij is doorgedrongen tot de geesten van de mensen die amechtig zuchten, die soms wanhopig zijn in het zoeken naar een vervulling van hun leegte. Hun richtingloosheid die zich uit in geschreeuw, grofheid en agressie en alles alleen nog maar erger maakt.

Die Lieve Heer had hier trouwens wel een remedie tegen. Naastenliefde.

Foto: Aieman Khimji/Wikimedia Commons

Mirjam Windrich
Mirjam Windrich - Mindful Analysis biedt kortdurende online geestelijke hulpverlening aan voor relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar). drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu. ® Mirjam Windrich
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *