Spirituele boost op Kreta met Frits de Lange

Het wordt een spirituele bungeejump: van de mythische krachten van Koning Minos tot de mystiek van Meister Eckhart, van de filosofische diepgang van Kierkegaard tot de mythologische beelden van Zeus. Theoloog, ethicus en levensgenieter Frits de Lange heeft een innovatieve cursusweek vol sprankelende inspiratie en spiritualiteit samengesteld in zijn programma  ‘de draad van Ariadne’. Een week lang stelt de Lange onze levensloop en de knooppunten is ons leven centraal. Eind oktober kunt u met hem mee naar Kreta.

Na de lesonderdelen van de cursus neemt Frits de Lange zijn gasten mee naar, wat hij noemt, ‘de verschillende Ariadnes’ die voor jou van betekenis kunnen zijn. Je daalt af in de geboortegrot van Zeus in de bergen rondom de vlakte van Lasithi, je maakt kennis met de orthodoxie van de Griekse kerk in een hoog gelegen klooster, je proeft in de tempel van de oude stad Lato de kracht van de oude goden en de klassieke Griekse filosofie. Je voelt aan den lijve de hartelijkheid en levenskunst van de plaatselijke bewoners. Kunst, muziek en een film gebruikt de Lange als metaforen voor de belangrijke momenten in je levensloop. Frits de Lange: ‘Muziek kan op een kruispunt in je leven een enorme indruk maken, maar ook zo’n film als The Curious Case of Benjamin Button’ vind ik prachtig om samen naar te kijken”.

Dit is een cursusweek voor spirituele avonturiers die niet bang zijn om buiten hun eigen geloofs- en waardenkader te treden. Frits de Lange: “Je moet interesse hebben in de rijkdom van nieuwe bronnen. Je hoeft helemaal niet gelovig te zijn of lid te zijn van een kerk of zo, als je maar wél open staat voor ‘dat wat ons overstijgt’. Je moet ook interesse hebben in het beschouwen van je eigen levensloop én die van een ander”. 

Heel de cultuurgeschiedenis door hebben mensen geprobeerd om het onzekere levenslot te bezweren met symbolische middelen. De levensloop werd in drieën, vieren, zessen, zevenen of tienen opgedeeld, verbonden met de gang van de seizoenen of de planeten, met de humeuren, de kalender of de wereldtijdperken. De levensloop werd als een reis van de ziel ervaren, op weg,  groeiend naar zijn bestemming.  

Frits de Lange: “Wij lijken al die duidingen kwijt te zijn, als 21e-eeuws individu moeten we het allemaal zelf doen, lijkt het. En dat lukt niet in ons eentje, is mijn diepe overtuiging. We leven niet op een eiland. We hebben tradities, beelden, verhalen nodig om zin en betekenis te geven aan onze levensloop. Alleen via die omweg krijgen we toegang tot onszelf. De filosofie, de kunst, de religie, de mythologie, de spiegels die anderen ons voorhouden, ze vormen een rijk gevulde schatkamer van wijsheid en inzicht. Daaruit kunnen we putten om beter vorm en richting aan ons leven te geven. Het leven lijkt soms een labyrint, een doolhof. Maar als we niet te eigenwijs zijn en de draad willen aannemen die al die verschillende Ariadnes uit de geschiedenis ons hebben aangereikt, kunnen we wellicht wat monsters verslaan en leven bij helder daglicht”.  

Om een plaatsje te verwerven op deze week vol spiritualiteit, van 20 tot en met 26 oktober 2013 op Kreta, kunt u terecht op www.vakantieacademie.com 

Meer info over Frits de Lange vindt u op: www.fritsdelange.com

Hans Rutten en Jacques Poot
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *