Spiritualiteit activeert de hersenen

Bidden en mediteren: volgens sommigen is het nutteloos en doe je eigenlijk niks. Niks is minder waar, zegt neuroloog Andrew Newberg. Spiritueel bezig zijn stimuleert en activeert verschillende gebieden van de hersenen.

In het artikel ‘What happens to the brain during spiritiual experiences’ legt neuroloog Andrew Newberg dat elke vorm van spiritualiteit iets te maken heeft met de hersenen. Wat en hoe je die activeert is per persoon verschillend. Volgens Newberg moeten uitspraken als: ‘Ik voelde me net echt buiten mijn lichaam treden’, daarom uiterst serieus genomen worden. Het is geen lulkoek van zogenaamde ‘zweverige’ personen. De hersenen hebben op dat moment iemand namelijk echt naar een ander bewustzijn gebracht. 

Volgens Newberg kan iedereen profiteren van het doen aan meditatie. Of dit nou is in de vorm van bidden, mantra’s opdreunen, stil mediteren, of psalmen zingen. Het zijn manieren om bepaalde delen van je hersenen te onderhouden. Wat het beste werkt van iemand, heeft te maken met zijn of haar opvoeding en spirituele gebruiken.

Lees het hele artikel op Atlantic hier. 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *