Solidaridad lanceert ‘Goed Goud’-sieraden

Na duurzame koffie, thee, fruit, chocolade en katoen, lanceert Solidaridad sieraden van ‘eerlijk’ goud. Het Fairtrade & Fairmined (FT&FM)-keurmerk is wereldwijd het eerste certificeringsinitiatief in de sieradensector dat een eerlijke, veilige en milieuvriendelijke wijze van goudwinning garandeert. Door middel van de FT&FM-standaard verbeteren de werkomstandigheden van kleinschalige mijnbouwers. Wereldwijd zijn 20 miljoen mensen actief in de kleinschalige goudmijnbouw. Ook werkt Solidaridad aan de verduurzaming van grootschalige goudmijnbouw.

“Het keurmerk is een belangrijke stap op weg naar het verduurzamen van de hele sector”, licht Nico Roozen (directeur Solidaridad) toe. “Op grote schaal wordt bij goudwinning gebruik gemaakt van het giftige kwik, wordt vaak in onveilige mijnschachten gewerkt, ontvangen mijnbouwers een té lage prijs voor het goud en wordt het milieu onnodig aangetast. De afgelopen vijf jaar heeft Solidaridad met man en macht gewerkt aan het organiseren van verantwoorde goudwinning. In samenwerking met kleinschalige mijnbouwers en hun belangenorganisatie (ARM), de goudhandel, sieradenproducenten, juweliers en Stichting Max Havelaar is een verantwoorde productieketen ontstaan. Behalve in Latijns-Amerika gaat Solidaridad ook mijnbouwers ondersteunen in Ghana, Kenia, Uganda en Tanzania, waar de omstandigheden nog slechter zijn. Daardoor komt er meer Goed Goud beschikbaar voor sieradenproducenten.”

Goed Goud sieraden

“Het is geweldig dat nu al tien Nederlandse juweliers sieraden op de markt brengen die vervaardigd zijn van goud voorzien van het FT&FM-stempel”, vervolgt Roozen. “Dat ook de consument waarde hecht aan het gebruik van ‘goed goud’, blijkt uit het feit dat al ruim 10.000 mensen het Goed Goud-armbandje van Solidaridad dragen. Met de aanschaf van het armbandje, dat voor de ‘Op weg naar Goed Goud’ campagne werd ontworpen door Bibi van de Velden, steunt de consument het initiatief.”

“Ontzettend goed dat Solidaridad dit initiatief samen met fairtrade organisaties genomen heeft. Ik hoop dat nog meer ondernemers het belang van fairtrade goud inzien en zich melden bij Stichting Max Havelaar”, zegt Peter d’Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar.

“Goud is een grondstof waarmee wij graag onze juwelen ontwerpen, maar ze worden natuurlijk nóg mooier als we ze vervaardigen van goud met het FT&FM-keurmerk. Wij omarmen daarom graag dit project van Solidaridad”, vertelt Erik Nieuwenhuys, directeur van juwelier Steltman in Den Haag.

lees meer en via: soladaridad

 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *