Soefisme als medicijn tegen radicalisering

Vaak wordt over ‘de islam’ gesproken als één groot, uniform geheel. In werkelijkheid is de islam net als het christendom zeer pluriform. Er is een breed scala aan stromingen, van vrijzinnig tot fundamentalistisch. Het valt niet te ontkennen dat een niet te onderschatten aantal moslimjongeren zich ook aangetrokken voelt tot radicale stromingen, die meestal met ‘fundamentalisme’ worden aangeduid.

Maar er bestaat ook een eeuwenoude en nog steeds springlevende mystieke stroming in de islam, het soefisme. Dit heeft een lange traditie van ‘out of the box’-denken over God en geloof, en een even lange traditie van toenadering tot andere religies. 

Op vrijdagavond 15 november zijn drie internationale experts in de mystieke islam te gast in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Zij gaan met elkaar en met de zaal in gesprek over prangende vragen. Wat is de aantrekkingskracht van de radicale stromingen binnen de islam op jonge moslims? Wat is het beste ‘tegengif’, en kan het soefisme hierin een rol spelen? 

Te gast zijn:

  • Bruce B. Lawrence, emiritus hoogleraar religie van Duke University in Durham (North Carolina), USA.
  • Vincent Cornell, director van het project ‘Naar een moslim-theologie van wereldreligies’ aan Emory University, Atlanta (Georgia), USA. 
  • Kari Vogt, hoogleraar religiegeschiedenis en islam-expert aan de Universiteit van Oslo, Noorwegen. 

Er zijn nog kaarten voor vrijdag beschikbaar via deze pagina, waar ook meer informatie te vinden is over de sprekers.

Bron: De Nieuwe Liefde
Foto: Derwisjen bij het 
Mausoleum van Mevlana, in Konya, Turkije / Intension/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *