Socrateslezing: Neiman over Verlicht Europa

Op weg naar de Europese verkiezingen is passie voor Europa bij velen ver te zoeken. Moraalfilosofe Susan Neiman vraagt zich af in de Socrateslezing 2014 of en hoe Verlichtingsidealen Europeanen opnieuw kunnen bezielen. Het Humanistisch Verbond organiseert de lezing op 2 maart in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Europa lijkt een twijfelend continent. Veel humanisten vinden Europa belangrijk, maar het geluid van eurosceptici klinkt luid en de verwachte opkomst is laag. “Onbegrijpelijk,” vindt filosofe Susan Neiman, “dat we niet trotser zijn op de Verlichtingsidealen en vluchten in angstig pessimisme.”

Neiman bekritiseert het gebrek aan morele idealen bij burger en politiek. Waarom lukt het Europese politici niet om die aansprekend te verwoorden? Volgens Neiman zijn de Verlichtingsidealen vrijheid, gelijkheid en broederschap de beste uitvinding van Europa en meer dan waar ook ter wereld onderdeel van ons denken en dagelijks leven. Dat besef is nodig om het vertrouwen in Europa te herstellen. Geïnspireerd door de filosoof Immanuel Kant, zoekt Neiman de taal om geluk, hoop, redelijkheid en eerbied weer glans te geven. Zij bepleit een optimistische morele positie, vanuit de overtuiging dat de toekomst van Europa niet afhangt van economische groei, maar van het vermogen idealist te zijn met onze voeten in de modder. 

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond: “De komende maanden zullen de verschillende visies op Europa weer flink botsen en dat is prima. Een mooie bijdrage aan dat debat is Neimans visie op hoe humanistische waarden ons zouden kunnen binden.” 

Neiman (VS, 1955) studeerde filosofie aan Harvard University en de Freie Universität in Berlijn. Zij publiceerde onder meer Morele Helderheid. Goed en kwaad in de 21e eeuw en Het kwaad denken. Neiman was hoogleraar in Yale en Tel Aviv, woont in Berlijn en is directeur van het filosofisch debatcentrum Einstein Forum in Potsdam. 

Sinds 1984 vraagt het Humanistisch Verbond voor de Socrateslezing elk jaar een originele denker commentaar te geven op maatschappelijke vraagstukken vanuit humanistisch perspectief. Denkers die Neiman voorgingen zijn onder meer: Louise Fresco, Philipp Blom, Bas Heijne, Vincent Icke, Fernando Savater, Fouad Laroui & Paul Scheffer, Beate Roessler & Britta Böhler.

Neiman houdt haar (Engelstalige) Socrateslezing op zondagmiddag 2 maart om 15.00 uur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Meer informatie en aanmelding: www.socrateslezing.nl

Foto: Rock Cohen/Flickr.com

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *