Social media en werk

Communicatie is een belangrijk onderdeel van elke baan. Hoe je met je collega’s, je klanten, je baas omgaat – het bepaalt niet enkel je effectiviteit, maar ook hoe tevreden je bent met je werk. Maar met de hoeveelheid manieren waarop we tegenwoordig met elkaar communiceren, komen ook een aantal gevaren naar voren.

Nieuws

Regelmatig is er iets over in het nieuws. Een overheidsmedewerker die zich uitlaat op twitter over de eigen mening over een bepaald beleid van de overheid. Een ziekgemelde werknemer die via social media laat weten toch naar een concert te zijn geweest die avond. En zo zijn er nog wel veel meer ‘blunders’ te melden. (Zie bijvoorbeeld hier: de top tien volgens Monsterboard.)

En de scheidslijn wordt steeds lastiger te bepalen. Bevriend je collega’s van je werk op Facebook, en moet je dan gelijk je hele afdeling bevrienden? En beperkt dat wat je deelt, of hou je privé en werk strict gescheiden? En hoe doe je dat dan eigenlijk als je (beginnend) zelfstandig ondernemer bent, waar elk contact het begin is van een potentieel netwerk?

Openheid of stiekem?

Daarnaast kunnen we ons afvragen waar we het eigenlijk over hebben. Wanneer we ons ziekmelden terwijl we niet ziek zijn, is dat dan goed of wordt het niet bestraft zolang we maar zorgen dat niemand het merkt, of niemand het aan de baas vertelt? Waar ligt de morele grens, waar ligt onze verantwoordelijkheid? Ligt die bij de manier van communicatie, of de manier waarop we als mensen met elkaar omgaan? Moeten werkgevers gewoon wegblijven van Twitter en Facebook, omdat ze anders stiekem gedrag in de hand werken? Meten we niet met twee maatstaven hier?

Afbeelding: oggin via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *