Eenzamaheid, Mike Wilson

Sluipmoordenaar

Ze ziet er prachtig uit. Mooie kleren, iets ouder dan ik. Zaterdag in Haarlem. Het is druk. Zij is druk. Zoals iedereen om me heen.

Ik ben bang. Dat er ooit een moment komt dat ik heel graag wil, maar dat er niemand is die naar me wil luisteren, met me wil praten of me een knuffel wil geven. Dat mensen niet meer weten dat ik besta. Ik ben bang voor het moment dat ik dood ga en er niemand is die tranen laat op mijn kist. Dat mij overkomt wat zoveel mensen overkomt. Ik ben bang voor eenzaamheid.

Eenzaamheid

Ik spreek de vrouw aan, om haar te wijzen op de week tegen eenzaamheid die net begonnen is. Dat doe ik al de hele dag. Het wil niet erg. Eenzaamheid is een taboe. Mensen lopen door en roepen dat ze niet eenzaam zijn. Als je geen tachtig bent ben je niet eenzaam. Zo werkt dat. De hele dag wil het niet doordringen. Tot dit moment.

Met de moed der wanhoop spreek ik de vrouw aan. Ze is te druk, te vlot, te mooi, te succesvol. Ik begin met mijn riedeltje: “Weet u dat er veel mensen in Nederland wel eens eenzaam zijn?” Ze staat stil. Ze kijkt me indringend aan. “Ja, dat weet ik”, antwoordt ze. “Ik voel me vaak eenzaam. Ik heb vrienden die tegen me praten en drankjes met me drinken, maar er is niemand die zich echt om mij bekommerd. En dat voelt vreselijk.”

Angst

Ik ben even van mijn stuk gebracht. Ik met mijn angst voor later. Het besef. Deze vrouw had ik kunnen zijn. Ze heeft alles en toch heeft ze niets. En ik zag het niet. Daar sta ik dan.

Mijn grootste angst? Dat ik al jaren naast iemand sta, drankjes met iemand drink en dat ik het niet weet. Dat ik het gewoon niet zie en niet voel. Dat ik het niet kan geloven misschien. Dat iemand eenzaam is, terwijl het niet kan, omdat het niet hoort. Eenzaamheid is een sluipmoordenaar. Eenzaamheid een sluimerende heidebrand. Eenzaamheid is van iedereen. En maakt geen onderscheid. Eenzaamheid is keihard.

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *