Slim

‘Begin je daar nu alwéér over!’ briest vader. De kinderen zwijgen bedremmeld. Ze vroegen alleen maar, voorzichtig, naar eventuele wensen van hun vader, als zijn leven op het einde zou lopen. Maar hij wil er niet over praten, en hij is bepaald niet de enige.

Ik hoor het regelmatig, en dan op het moment dat iedereen daar spijt van heeft, namelijk na het overlijden, als de begrafenis geregeld moet worden. Deze vader (het is al jaren geleden) pakte het slim aan: tegen zijn dochter, die het waagde om er toch nog maar eens over te beginnen, zei hij dat nu alles geregeld was, en dat alle spullen in de bovenste la van het wandmeubel lagen.

Nee, ze mocht niet kijken, en nee, er al helemaal niet meer over praten. Het was een hele geruststelling voor haar. Maar toen het zover was, en de la openging, zat er niets in. Dat líjkt slim, het is het natuurlijk niet. Als we van één ding zeker kunnen zijn, dan is het van het einde van dit aardse leven.

Daarom is het, juist als het allemaal nog goed gaat, heel verstandig om dat onderwerp eens ter sprake te brengen binnen de familie of vriendenkring. Dan kan je er nog gemakkelijk over praten, als het al bijna zover is, wordt het allemaal veel meer beladen. Het komt bij me op, omdat we zondag ‘gedachtenisdienst’ hebben, en de gestorvenen gedenken. Dat brengt altijd veel mooie en dierbare herinneringen met zich mee: Mensen zijn nooit echt weg,
je draagt ze met je mee, met al hun mooie en lieve en gekke eigenschappen.  

Rini Rikkert
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *