Slaap je niet? Mediteer!

Steeds meer te doen, steeds meer informatie die op ons af komt. Zou meditatie ons daarin een houvast kunnen geven, de ruimte waar we zo vaak naar verlangen?

Vroeg
“Lag om drie uur al wakker en sliep niet meer”, hoor ik vaak zeggen met een vermoeide toon. Jaren geleden mediteerde ik elke ochtend om vier uur. Lag ik om half tien in bed en mediteerde een half uur voor het slapen gaan en om kwart voor vier op om te gaan zitten. Daar zat ik heerlijk te genieten met rustige muziek en een hete kop thee in mijn handen. Om half zes fietste ik door stil Amsterdam naar het meditatiecentrum en dan mediteerde ik weer drie kwartier. Dan kreeg ik een wijze les en fietste fris en fruitig weer naar huis.

Mediteren
Nu doe ik dat niet meer… maar ik mediteer wel. Ben ook vaak wakker om een uur of vier en dan mediteer ik. Dat voelt heel anders dan wakker liggen te draaien dat ik maar niet in slaap val.

Een half uur meditatie staat voor twee uur meditatie zei de Indiase yogi Dadi Janki die nu in de negentig is en nog klaar wakker.

Ruimte
Nu ben ik niet meer zo gedisciplineerd. Heb het zo’n zeven jaar gedaan en het was heerlijk om te doen en een prachtige fase in mijn leven. Als je ouder wordt heb je minder slaap nodig en inderdaad ik ben vaak vroeg wakker. Als ik lig te woelen, krijg ik er de pest in en denk ik: ‘Verdorie, ik wil slapen’. Als ik denk: ‘Ha, nu heb ik alle tijd om rustig na te denken over het leven’ en ‘Mooi, dan heb ik nu ruim de tijd om te mediteren’, dan voel ik me totaal anders. Slapen doe ik niet maar nu is het wakker zijn een zegen in plaats van een vloek. Als ik dan de ochtend begin met een filmpje van Eckhart Tolle of andere wijzen, dan kan de dag niet meer stuk. Vaak heb ik dan de inspiratie om zelf iets te schrijven.

Al die ruimte in tijd doet ook iets met me overdag. Het geeft rust en een oneindig gevoel van alle tijd te hebben. Ook als ik het ‘druk’ heb. Het is een verandering van bewustzijn die diep doorwerkt.

Foto: Dadi Janki

Marja Ruijterman
Marja Ruijterman geeft trainingen en is spreekster en columniste. Ze heeft verschillende boeken geschreven (zie hier). Verder houdt ze zich bezig met coach-trajecten over communicatie, zelfvertrouwen, leiderschap, werken en leven vanuit rust en innerlijke kracht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *