Schuld en boete

Hoe heeft ons economisch systeem kunnen falen? Wie is daarvoor verantwoordelijk? In de Maand van de Filosofie buigen overal in het land economen, filosofen en andere denkers zich over deze vragen.

Zijn wij allemaal schuldig en moeten we boete doen voor onze hebzucht? Is het een systeemfout en kan een nieuw economisch model ons redden? Of zijn het de bankiers die ons met hun onbegrijpelijke financiële producten en onverantwoorde gespeculeer aan de rand van de afgrond hebben gebracht?

Vrijdag 12 april buigen filosofen, economen en andere denkers zich in de Beurs van Berlage over het thema van de Maand van de Filosofie 2013: Schuld en Boete. Tijdens deze nacht is er onder andere een live-uitzending van ‘Het Filosofisch Kwintet’. Presentatoren Clairy Polak en Ad Verbrugge vragen zich daarin af: Hoe komt het toch dat je een Nederlander in het buitenland snel herkent? Is er ergens in de geschiedenis een mal ontstaan waarin we zijn gevormd? Waardoor is die mal beïnvloed?

Gasten zijn filosoof en econoom Liesbeth Noordegraaf-Eelens, hoogleraar wijsgerige antropologie Jos de Mul en emeritus hoogleraar geschiedenis van de nieuwe tijd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze zoeken samen met Polak en Verbrugge het antwoord op de vraag “Wie denken we wel dat we zijn?”

Naast de opname van ‘Het Filosofisch Kwintet’ is er een interactieve lezing van Michael Sandel over de morele grenzen van de markt, gaan Joris Luyendijk en Bas Haring met elkaar in gesprek over bankiers en economie en wordt Donna Dickenson geïnterviewd over de vermarkting van het lichaam. Het volledige programma is terug te vinden op de website.

Filosoof en Socrates-bekerwinnaar Coen Simon schrijft dit jaar het essay van de Maand van de Filosofie ‘Schuldgevoel’. In het essay volgt hij de gangen van onze verlangens, schulden en verspillingen. Hij stuit op een schuld die nooit kan worden afgelost: het menselijk tekort. 

Uitzending
De uitzending op vrijdag (vandaag!), live vanuit de Beurs van Berlage, is na Pauw en Witteman (00.10 uur op Nederland 1). De vijf verdere afleveringen zijn vanaf 16 juni elke zondag te zien op het tijdstip van Buitenhof, om 12.05 op Nederland 1. Volg ‘Het Filosofisch Kwintet’ op Facebook en Twitter via hashtag #FiloKwintet en op de website.

Bron: Human.nl
Foto:
Poppy Thomas-Hill/wikimedia commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *