Schilderen in vrede

Deze indrukwekkende aflevering van De Wandeling (KRO), die eerder deze maand werd uitgezonden, wilden we je niet onthouden. Presentator Sander de Kramer spreekt al wandelend met Drago Pecenica, een Servische kunstenaar die ternauwernood de oorlog in het voormalig Joegoslavië overleefde.

Drago is vijf jaar wanneer hij als jongetje het tekenen ontdekt. Met houtskool maakt hij op stenen de mooiste tekeningen. Zijn talent wordt ontdekt en de boerenjongen gaat op vijftienjarige leeftijd naar de hogeschool voor de kunsten in Sarajevo.

Hij staat aan het begin van zijn kunstenaarschap als de oorlog in het voormalig Joegoslavië uitbreekt. Drago, inmiddels getrouwd en vader van een dochter, houdt zich maandenlang schuil met zijn gezin in een kelder. Ze houden zich in leven door het eten van paddenstoelen en planten. Door een plotselinge (goddelijke?) ingeving besluit Drago met vrouw en kind te vluchten naar een bevriend stel in Nederland. De aflevering duurt 23 minuten.

Bron en foto: KRO/Spirit24


Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *