Schepper & Co in het museum – Vrede en verdraagzaamheid

Remonstranten en doopsgezinden staan in 2013-2014 stil bij de lange relatie tussen de twee kerkelijke stromingen. In het kader van de tentoonstelling ‘Vormen van verdraagzaamheid’ ontvangt Museum Catharijneconvent in Utrecht de Algemene Doopsgezinde Sociëteit en de Remonstrantse Broederschap dan ook tegelijkertijd. In de genoemde tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan het doopsgezinde en remonstrantse erfgoed. Zowel voorafgaand aan het programma als na afloop kan de tentoonstelling bezocht worden.

Hennie Burggraaff ( Schepper&Co, NCRV-radio) zal deze doopsgezind-remonstrantse middag presenteren onder het motto ‘Schepper & Co in het museum’. Schepper & Co gaat over actuele ontwikkelingen rondom levensbeschouwing en spiritualiteit en hoe mensen in het leven staan, hun drijfveren (Radio 5, zondag 14.00-16.00 uur).

Op 29 november legt ‘Schepper & Co in het museum’ het verband tussen het heden en het verleden. Welke waarden staan centraal voor doopsgezinden en remonstranten, toen en nu? Hoe gaf men die waarden vorm? Welke voorbeelden zijn er te geven van remonstrantse en doopsgezinde verbindingen? Ook voeren we Dirck Raphaelszoon Camphuysen ten tonele en bespreken het recent verschenen boek ‘Een platina liedboek uit de Gouden Eeuw’ ( uitgeverij Meinema).

Over het boek ‘Een platina liedboek uit de Gouden Eeuw’
Het best verkochte en meest herdrukte liedboek van de Gouden Eeuw was ‘Stichtelycke rymen’ van Dirck Raphaelszoon Camphuysen uit 1624. Voormalig hoogleraar historische letterkunde aan de Universiteit Utrecht Riet Schenkeveld wekt in het boek ‘Een platina liedboek uit de Gouden Eeuw’ deze dichter tot leven door zijn biografie te verbinden met zijn poëzie. Het is voor het eerst sinds de negentiende eeuw dat de auteur en zijn ‘Stichtelycke rymen’ ontsloten worden voor een breed publiek.

Camphuysen zou zowel remonstrants als doopsgezind genoemd kunnen worden. Van huis uit was hij doopsgezind. Maar in het theologische en politieke conflict van die tijd – culminerend in de synode van Dordrecht – was hij te vinden aan remonstrantse zijde. Daarom werd hij verbannen en vervolgd. Zijn liedboek werd door een breed publiek gebruikt, inclusief zijn tegenstanders. Het pleidooi om in alles Gods wil te doen en deugdzaam te leven, oversteeg kerkelijke grenzen en politieke twisten.

Het museum is geopend vanaf 10.00 uur. Voorafgaand aan het programma kunt u het museum en de tentoonstelling ‘Vormen van Verdraagzaamheid’ bezoeken, na afloop is er een borrel. Op vertoon van het programma ontvangt u een gratis toegangsbewijs.

Belangstellenden kunnen zich opgeven bij ads@doopsgezind.nl / 020-6230914 of info@remonstranten.org / 030-2316970. Het boek ‘Een platina liedboek uit de Gouden Eeuw’ kan besteld worden maar is ook te koop op 29 november met de mogelijkheid tot signering door prof. Schenkeveld.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *