Samen leven

Vandaag hoorde ik een gesprek op de radio over ‘hufterigheid’. Over klanten die in winkels het personeel uitschelden voor alles wat mooi maar vooral lelijk is.

Over politie, brandweer en ambulancepersoneel, die te maken krijgen met onacceptabel gedrag van de mensen die zij juist komen helpen. Is het werkelijk zo dat onze samenleving verhardt? Dat algemeen erkende waarden en normen steeds meer verdwijnen? Dat wat vroeger ‘fatsoen’ heette op de achtergrond is komen te staan?

Ik bespeur bij mezelf een neiging om even wat gas te geven als het stoplicht op oranje staat (een neiging waar ik overigens niet aan toegeef). Ik zie in de supermarkt het ongeduld als ik een héle volle kar heb en mensen daardoor wat langer moeten wachten. Als ik in het donker naar huis ga, fiets ik net wat harder door. Allemaal kennen we denk ik de voorbeelden van waar het niet goed gaat, maar we krijgen hoop ik ook allemaal te maken met medemenselijkheid en omzien naar elkaar. De begrafenisstoet waar ik in meerijd krijgt voorrang in het verkeer. Ik sta in een metro en een jong meisje staat voor me op (ik voel me wel heel erg oud worden, maar ga dankbaar zitten). Alle vijf de mensen die ik vraag om mee te werken aan een project zeggen meteen ja.

We hebben het allemaal druk en het tempo van de maatschappij ligt hoog. Maar dat hoeft er niet toe te leiden dat wij een van de belangrijkste basisvoorwaarden uit het oog verliezen: rekening houden met elkaar. Want dat is waar we als samenleving voor staan (het woord zegt het al): samen leven. Samen leven en samen ervoor zorgen dat het goed gaat met de ander en met jezelf. Samen werken aan de leefbaarheid van onze omgeving, leefbaarheid in alle opzichten.
Hufterigheid is in deze samenleving een issue geworden. Laten wij er met elkaar voor zorgen dat dat verandert – door er niet aan mee te doen en elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag. Zodat wij met elkaar een goed voorbeeld zijn.

Annegien Ochtman-de Boer is remonstrants predikant en ritueelbegeleider.
Info: www.ritualiter.nl

Annegien Ochtman - de Boer
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *