Sacré Cuisine: marsepein voor Sinterklaas

De reden dat marsepein van oudsher rond Sinterklaas werd gegeten is simpel. In die periode kwamen de eerste amandelen – het hoofdbestandeel van marsepein – naar Nederland. De noten werden in oktober in Italië geoogst. Het duurde dan nog meer dan een maand voordat de amandelen in Nederland aankwamen. Het was overigens beslist een luxeproduct dat voorbehouden was aan de rijken. 

Al sinds de 15e eeuw zetten kinderen de Nederland met Sinterklaas hun schoen. Dat kwam omdat Sint Nicolaas  in Nederland erg werd vereerd. Sint Nicolaas was namelijk niet alleen een kindervriend, maar ook de beschermheilige van de zeelieden. Sint Nicolaas werd op 6 december (zijn sterfdag) herdacht. Eén aspect wat daarbij werd herdacht is dat hij bij drie zusjes, die geen bruidschat hadden, via het raam drie zakjes met geld naar binnen had gegooid. De kruidnootjes, die de vorm van muntjes hebben, herinneren daar nog aan. De meeste kinderen kregen dan ook kruidnootjes.

Echter, kinderen van rijke ouders kregen soms ook een marsepeinen figuurtje, zoals tegenwoordig ook nog steeds. Vaak was dat een varkentje. Varkens waren in die tijd een teken van rijkdom: wie immers een varken had om te slachten zou zonder honger de winter door kunnen komen. Het varkentje was dus een symbool voor (financiële) voorspoed. Tegenwoordig zijn allerlei figuurtjes in de winkel te koop. Leuker is het om ze zelf te maken. Dit voorbeeld is een pietje, maar leef je gerust uit! 

 

  • 250 gram blanke amandelen, of amandelmeel of -poeder
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 eiwit 
  • 2 el. oranjebloesemwater of 1 tl. Citroensap en 1 ½ el. water
  • eventueel kleurstoffen*

Gebruik als je het kunt vinden amandelmeel of –poeder, dat spaart je keukenmachine. Dit product is te koop bij de reformwinkel. Maal de amandelen of de poeder met het eiwit en de twee eetlepels vloeistof fijn in een keukenmachine. Oranjebloesemwater kun je krijgen bij Turkse of Marokkaanse supermarkt, want het wordt in die keukens veel gebruikt. 

Wil je er ook een kleurtje aan geven? Lees dan eerst de instructies hieronder. 

Wanneer je je marsepein klaar hebt, kun je het voor verder gebruik oprollen in plasticfolie en een dagje en nachtje in de ijskast laten rusten.  Maak er daarna je favoriete vormpjes van. 

*) Kleurstoffen:
Tja, je kunt natuurlijk van die synthetische kleurstoffen gebruiken. Het staat in elk geval heel kleurrijk. Als je het gebruikt, ga druppeltje voor druppeltje te werk, het is namelijk héél geconcentreerd spul.
Je kunt echter ook natuurlijke kleurstoffen gebruiken. De keuze is dan een beetje beperkt, maar met een beetje fantasie kom je een heel eind:
Bruin: het gemakkelijkste is een theelepeltje cacao voor een bruin resultaat.
Geel: je kunt een mespuntje kurkuma (geelwortel) gebruiken voor gele marsepein. Doordat je er weinig van gebruikt beïnvloedt het de smaak niet.
Roze: met bietjes wordt je marsepein roze. Hoe doe je dat? Je raspt een bietje en het sap dat eruit vrijkomt gebruik je als kleurstof. Of je gebruikt kant-en-klaar bietensap uit de (natuur)winkel. Gebruik in elk geval niet te veel sap, want dan wordt alles waterig. Laat het (oranjebloesem)water in dat geval achterwege.
Oranje: Een paar eetlepels kant-en-klaar wortelsap uit de (natuur)winkel maakt de marsepein oranje. Ook hier geldt: gebruik niet te veel sap, want dan wordt alles waterig. Laat het (oranjebloesem)water in dat geval achterwege.

Leef je uit en geniet van echte marsepein!

Met dank aan Vanessa van Koppen van Sacré cuisine. Ga voor meer feestelijke (Sinterklaas)recepten en achtergrondverhalen van onze feestdagen naar www.sacrecuisine.nl.

Vanessa van Koppen-Enters
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *