Sacre Cuisine – Fougasse

Zin en tijd om tijdens de kerstdagen nog even flink aan het bakken te gaan? Vanessa van Koppen, schrijfster van de rubriek geeft vandaag op Zinweb nog wat inspiratie voor diegene die nog op zoek is naar een gerecht, of diegene die na kerst nog zin heeft om de keuken in te duiken. Deel 1 van de reeks is reeds geplaatst en te bereiken via deze link. Deel 2 is later vandaag te lezen op Zinprofiel. 

Probeert u eens dit overheerlijke kerstbrood te maken, in plaats van onze – veel bewerkelijker! – kerststol.  Hoewel het beslist anders is, ruikt en smaakt het helemaal naar kerst!  In de Provence is het gebruikelijk om op 24 december ná de nachtmis een tafel te dekken en te vullen met de ‘treize desserts’ ofwel 13 zoetigheden. Denkt u daarbij niet aan een overdaad aan toetjes, maar aan gedroogde vruchten, noten en noga. Centraal staat het kerstbrood, de Fougasse of Pompe à l’huile (de naam varieert afhankelijk van de streek. Het is een rond, enigszins plat brood, met 7 inkepingen dat het gezicht van Christus moet voorstellen (de 7 gaten zijn de ogen, oren, neusgaten en mond).

Het woord fougasse komt overigens van foccacia. Overigens is het heel belangrijk om het brood dat op tafel komt niet te snijden maar te breken. Dit verwijst naar het ritueel van het avondmaal. De fougasse wordt dus gebroken en zelfstandig gegeten (dus niet belegd of iets dergelijks), eventueel wel nog gedoopt in vin cuit. U kunt in de plaats Port gebruiken.

Nodig:

500 gram bloem
snufje zout
100 gr. poedersuiker
1 zakje gist
1 dl. olijfolie
2 el. oranjebloesemwater
1 sinaasappel

Was de sinaasappel en rasp met een fijne rasp ongeveer een theelepel van de schil af. Pers de sinaasappel uit en verwarm het sap in een pannetje (of de magnetron) tot handwarm. Doe het zakje gist erbij en laat even staan.

Doe in een kom de bloem, het zout, de poedersuiker, de olijfolie, de sinaasappelrasp en het oranjebloesemwater en meng met een lepel. Oranjebloesemwater kunt u kopen in de betere gesorteerde supermarkt en anders bij een Marokkaanse winkel. Voeg dan het gistmengsel erbij en kneed tot een soepele, homogene bal. Mocht het te nat zijn, nog een beetje bloem erbij, mocht het te droog zijn, nog een beetje water erbij. 

Zet het deeg met een doek erover op een warme plek (ik zet het zelf meestal op een krukje tegen een verwarming aan en draai na een half uur de kom een halve slag). Laat ongeveer een uur à anderhalf uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.  Druk het gerezen deeg uit tot een cirkel van ongeveer 2 cm. dik. Snijd er met een mes 7 flinke inkepingen in.  Op deze wijze  Bak de fougasse ongeveer 30 minuten totdat hij gaar is.

Meer lezen over bakken en feestdagen? Klik hier.

Vanessa van Koppen-Enters
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *