Ruard Ganzevoort in Het Vermoeden

TV Ned 2 – zo 18 maart 2012, 11.30 uur
Ruard Ganzevoort (1965) is niet alleen hoogleraar praktische theologie, maar ook senator voor GroenLinks en hotelier. Wat deze functies gemeen hebben is, dat de mensen en hun verhalen centraal staan.

Ganzevoort werd al jong predikant. Toen hij in 2001 uitkwam voor zijn homoseksualiteit bleek dat niet te rijmen met het predikantschap in zijn gemeente. Hij vocht die beslissing aan om een signaal af te geven dat een gemeenschap niet het recht heeft exclusief te denken. Samen met anderen schreef hij Adam en Evert, de spanning tussen kerk en homoseksualiteit (Ten Have, 2010). Daarin worden openingen gegeven voor een nieuwe visie op homoseksualiteit en gemeente-zijn.

Roeping is voor hem een belangrijk woord – hij wil zich laten roepen, bereid zijn om op weg te gaan en te zoeken naar verbondenheid. Mede dit verlangen bracht hem tot de keuze voor zijn ‘heilige tekst,’ het verhaal uit 1 Koningen 19 waarin de profeet Elia geroepen wordt.

1 Koningen 19:
7 Maar opnieuw, voor de tweede maal, stootte de engel van de HEER hem aan en zei: ‘Sta op en eet; anders gaat de reis uw krachten te boven.’ 8 Toen stond hij op, at en dronk, en gesterkt door dat voedsel liep hij veertig dagen en nachten, tot hij de berg van God, de Horeb bereikte.
9 Daar ging hij een grot binnen en overnachtte er. Toen kwam het woord van de HEER tot hem: ‘Waarom bent u hier, Elia?’ 10 Hij antwoordde: ‘Omdat ik mij met al mijn ijver ingezet heb voor de HEER, de God van de machten. De Israëlieten hebben uw verbond met voeten getreden, uw altaren omvergehaald en uw profeten met het zwaard gedood; ik alleen ben overgebleven en mij staan ze naar het leven.’

Lees meer op de site van Het Vermoeden

Ruard Ganzevoort
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *