RKK Kruispunt TV: Rouw op scholen, vroeger en nu

‘Vroeger zei ik: sta stil bij rouw op school. Nu zeg ik: ga ook weer door.’ Dat zegt verliesdeskundige Riet Fiddelaers in een speciale uitzending van RKK Kruispunt TV over rouw op scholen.

Rouw en verdriet bij leerlingen
In het kader van 25 jaar RKK Kruispunt TV blikken we terug op een memorabele uitzending uit 1996. Fiddelaers had toen net haar boek Doodnormaal gepubliceerd, over verdriet en rouw bij leerlingen. Een onderwerp waar tot dan nauwelijks aandacht aan werd besteed. De uitzending van RKK Kruispunt TV maakte veel los bij de kijkers, die massaal reageerden. Verhalen van soms wel 40 of 50 jaar geleden, over de dood van vriendjes en vriendinnetjes, verdriet waar op school geen plek voor was.

Inmiddels is er veel veranderd. Scholen die leerlingen verloren bij de aanslag op de MH17 stelden hun deuren meteen open. Er waren herdenkingsdiensten, er werden herinneringsbomen geplant. Een goede ontwikkeling, vindt Fiddelaers, maar we moeten ook weer niet doorslaan in alle aandacht. ’Scholen moeten een goede balans vinden tussen stilstaan en verder gaan. Het herinneringsaltaartje hoeft niet eindeloos te blijven staan. Kinderen moeten ook zien dat het leven weer doorgaat.’

Terugblik op 1996
In 1996 filmde RKK Kruispunt TV op het Dr. Möllercollege in Waalwijk. Een half jaar daarvoor was de 13-jarige Joep van Erp bij een ongeluk om het leven gekomen. Het was zomervakantie, de school zou over een week weer beginnen. Godsdienst-docent en oud-priester Harrie Maas informeerde onmiddellijk Joep’s klasgenoten en haalde ze naar school om het verdriet te delen. Hij blikt nu terug op dit aangrijpende moment op de school waar hij 35 jaar aan verbonden was.

MH17
RKK Kruispunt TV filmt ook op het Comenius college in Hilversum, dat twee leerlingen verloor bij de aanslag op de MH17. Rector Johan Veenstra vertelt over de rouw op zijn school en de manier waarop leerlingen begeleid worden. De vrienden van Chris Allen, een van de omgekomen leerlingen, staan stil bij de boom die ze voor hun vriend plantten en vertellen over hun verdriet.

RKK Kruispunt TV: Rouw op Scholen, vroeger en nu, zondag 19 oktober om 23.20 uur bij RKK op NPO 2. Herhaling dinsdag 21 oktober om 16.05 uur op NPO 2.

Website: kruispunttv.rkk.nl
Programma: RKK Kruispunt TV
Presentator: Wilfred Kemp

Foto: Bron: RKK, Fotograaf: RKK.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *