RKK Kruispunt TV: Pioniers van de Curaçaostraat

Uitzending van de RKK waarin wordt stilgestaan bij een nieuwe vorm van zorgverlening, door middel van “mantelzorgwoningen”. Bekijk de uitzending zondag 7 september om 23.20 uur bij het RKK op NPO 2 

De Curaçaostraat in Groningen, op het eerste gezicht een doodnormale straat aan de rand van de stad. Midden in de straat staat een nieuw en kleurrijk gebouw met eengezinswoningen en appartementen. De Curaçaostraat is geen doorsnee straat want naast “gewone” huizen heeft de woningbouwvereniging speciale mantelzorgwoningen gebouwd. Zelfstandige appartementen die verbonden zijn met een tussendeur. Een nieuwe woonvorm waarbij mantelzorger en zorgontvanger naast elkaar wonen. RKK Kruispunt TV volgt enkele nieuwe bewoners bij de start van dit bijzondere project.

Jantina en Tonnie

“Iedereen zegt dat het zo bijzonder is wat ik doe. Maar ik vind het de normaalste zaak van de wereld.” De pioniers van de Curaçaostraat zijn Jantina Darwinkel (56) en Tonnie Norder (33). Jantina is eigenaar van een café in Groningen. Tonnie heeft een verstandelijke beperking en kwam vaak bij haar in de zaak. Op zijn twaalfde werd Tonnie uit huis geplaatst en sinds die tijd woont hij in een instelling. “Elke keer vertelde Tonnie me dat hij daar niet gelukkig was. Toen ik van deze woningen hoorde was de keuze snel gemaakt. Hij wilde heel graag zelfstandig wonen. Hij  kan voor zichzelf zorgen maar heeft wel sturing nodig en die kan ik hem geven.” Ze wonen nu een paar maanden naast elkaar en het gaat goed. Een eigen voordeur, een eigen appartement met een tussendeur om gemakkelijk bij elkaar naar binnen te kunnen.

Niet vrijblijvend

De animo voor de woningen is groot maar toch is dit concept niet geschikt voor iedereen. Projectleider Irma van Beek heeft met tientallen geïnteresseerden gesproken maar niet iedereen durft de stap te zetten. “Deze woonvorm is heel ingrijpend want je moet het echt samen doen. Het is niet vrijblijvend, je gaat het samen aan. In het huurcontract staat dat als de één besluit te vertrekken dat de ander ook moet gaan. En dat schrikt mensen af.”

Participatie samenleving

Toch denkt Irma van Beek dat deze manier van woningbouw toekomst heeft. “Dit is dé manier om mensen langer zelfstandig te laten wonen.” De participatiesamenleving is het toverwoord van deze regering. Mensen moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen en meer voor elkaar gaan zorgen. De zorg die voorheen vanuit de rijksoverheid werd geregeld, wordt steeds meer afgebouwd. En dat betekent dat mensen die afhankelijk zijn van zorg veel vaker een beroep moeten doen op familie en vrienden.

Afbeelding: Jantina en Tonnie
Bron: RKK
Fotograaf: RKK
Programma/onderwerp: RKK Kruispunt TV

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *