Ritueel 50e verjaardag

Steeds meer mensen kiezen ervoor om belangrijke momenten in het leven te markeren met een ritueel. Ritueelbegeleiders bieden hierbij de helpende hand. In de komende weken leest u iedere dinsdag en woensdag op Zinweb een artikel over rituelen.

Vandaag aan het woord: Willem Scheffer

Al zeker een jaar liep ik met het idee rond om middels een ritueel mijn 50e verjaardag in te wijden. Waarom mijn 50e verjaardag? Dat weet en wist ik ook niet goed te verklaren. Het voelde voor mij als een soort mijlpaal. Terugkijkend op wat er geweest is en kijken naar waar ik nu sta. Vanaf ongeveer mijn 30e jaar heb ik mij beziggehouden met innerlijke/spirituele groei.
Alles wat ik gedaan had in mijn leven aan innerlijke groei, carrière, levenservaring en spirituele ervaringen kwam voor mijn gevoel samen op mijn 50e verjaardag.

Middels een zoektocht op het internet kwam ik met iemand in contact die mij het e-mailadres gaf van Roelien de Lange. Na met Roelien wat gemaild te hebben over mijn bedoelingen en wat ik graag wilde werd ik enthousiaster. Roelien is sjamaan en gespecialiseerd in coaching en sjamanistische inwijdingen en rituelen. Ze heeft haar ervaringen en trainingen o.a. opgedaan en gevolgd bij medicijnmannen van Noord Amerikaanse indianen.

Roelien wilde mij graag begeleiden bij mijn ritueel. Om mij te leren kennen wilde ze eerst een kennismakings/coachingsgesprek. Dit vond plaats in november 2008 (19 januari 2009 was mijn 50e verjaardag). Ik had helemaal geen ervaring met sjamanisme, wist er eigenlijk niets van. In een intensief coachingsgesprek met deze warme, heldere en krachtige vrouw, werd ik ondergedompeld in een wereld van o.a. smudgen (reinigingsritueel), aardingsoefeningen, een steen leggen op het medicijnwiel en een trancereis. Prachtig, het voelde alsof ik thuiskwam. Dit allemaal ter voorbereiding op mijn 50e verjaardagsritueel.

Op dinsdag 20 januari 2009 (een dag na mijn verjaardag) was het dan zover.
Om 13.00 uur had ik afgesproken met Roelien om mijn ritueel te ontvangen.
Vooraf werd besproken wat de bedoeling was en welke rituelen er zouden gaan plaatsvinden. We zijn begonnen met een aantal rituelen volgens 4 sjamaanse principe’s: reiniging, heling, aarding en trance-reizen.

 We begonnen met het reinigingsritueel. Roelien brandde witte salie welke een sterk reinigende werking heeft. Met behulp van veren van vogels werd de rook van de witte salie verspreid om het lichaam van iedereen die deelnam aan het ritueel. Hierna stonden we in een kring en werden een aantal aardingsrituelen uitgevoerd. Dit om ons te verbinden met Moeder Aarde. We spraken, ieder voor zich, een gebed uit en een wens voor deze dag en het ritueel.
Vervolgens schreef ik op grote vellen papier wat ik los wilde laten en wat ik wilde transformeren naar nieuwe kracht.
Buiten hebben we met gebruik van de trom en de ratel de kwaliteiten van alle windrichtingen aangeroepen. Met deze aanroep integreer je de verworvenheden die je in je leven wenst in te brengen en erken je dat je verbonden bent met de vier universele krachten waaruit je lichaam bestaat: water, aarde, lucht en vuur.

Het vuur werd door mij ontstoken en toen het vuur volop brandde heb ik de beschreven vellen met de onderwerpen welke ik los wilde laten en wilde transformeren door middel van het vuur stuk voor stuk verbrand. Met behulp van een gebed heb ik deze onderwerpen bedankt voor waar ze mij gebracht hebben in dit leven. Daarna heb ik de thema’s welke ik wilde aanwenden in de nieuwe fase van mijn leven ter transformatie verbrand in het vuur en gevraagd om nieuwe kracht. Vervolgens liep ik door een soort poort en begroette ik de nieuwe fase van mijn leven: mijn 50e levensjaar. Roelien heeft mij daarna met water uit verschillende delen van de wereld (IJsland, Nieuw-Zeeland) gedoopt/ingewijd in mijn nieuwe levensfase. Daarna smeerde zij mijn gezicht volgens de Maori-traditie in met witte klei. Een inwijding tot man, volgens de Maori’s.

Daarna hebben we het ritueel afgerond met zang en gebed en iedereen (zichtbaar en niet zichtbaar) en alles bedankt voor hun hulp en aanwezigheid. Ik voelde mij vernieuwd, wedergeboren en moe van al het loslaten en de transformatie. Het ritueel heeft sterk in mij doorgewerkt. Ik voel werkelijk nieuwe ruimte in mijzelf. Een ruimte die open is, vrij van dogma’s, niet ingekleurd, volledig van en voor mij. Dat is wat ik nu (een maand later, red.) nog steeds voel. Het is werkelijk een geschenk aan mijzelf. Echt een nieuwe fase in mijn leven. 50 jaar.

Willem Scheffer is unitleider reintegratie (o.a. leiding geven, coaching, supervisie).
Hij heeft een eigen praktijk, waar hij mensen op hun levensweg begeleidt middels coaching, reiki, healing en hapto relaxatie.
Daarnaast is hij beeldend kunstenaar.

De afbeeldingen zijn foto’s van kunstwerken van Roelien de Lange
1. Silvery Spirit
2. Vogelsjamaan

Informatie over het werk van Roelien de Lange vindt u op: www.roeliendelange.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *