Reünie afstammelingen van Zwitsers-doopsgezinde vluchtelingen

Op 20 augustus 2011 is het 300 jaar geleden dat een groep van ruim 120 Zwitsers-doopsgezinde vluchtelingen in de provincie Groningen aankwam. Zij vestigden zich in en rond de stad Groningen en in Sappemeer-Kalkwijk. Zij maakten deel uit van een groep van in totaal ongeveer 340 doopsgezinden, die in 1711 hun vaderland moesten verlaten. Degenen, die zich in de stad Groningen vestigden, kozen noodgedwongen meer ‘stadse’ beroepen, zoals kuiper, handelaar of kruidenier. In latere perioden kozen ze in sommige gevallen voor een academische studie en verhuisden ze naar andere delen van het land of emigreerden naar de V.S.

Dit jaar zal de Doopsgezinde Gemeente Groningen de deportatie van 1711 gedenken met een tentoonstelling, lezingen en een reünie van afstammelingen van deze gedeporteerde Zwitsers. Op zondag 13 november 2011 om 10:00 zal ds. G.J. Brüsewitz voorgaan in een speciale dienst. Na afloop van de dienst zal de tentoonstelling in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Oude Boteringestraat 33 worden geopend. Op die dag vindt ook de reünie plaats, een ontmoeting met afstammelingen van de Zwitserse Doopsgezinden. Er wordt ’s-middags een tocht gemaakt langs oude boerenhoeven en plaatsen, die ooit bewoond werden door de Zwitsers.

De tentoonstelling duurt tot 15 december 2011.

De organisatie van de tentoonstelling en de reünie zou graag zo veel mogelijk afstammelingen van de Zwitserse doopsgezinden willen verwelkomen op de reünie. Daarom het verzoek om dit bericht verder te verspreiden. Aanmeldingen bij voorkeur voor 1 oktober 2011 bij Lucie Brüsewitz, Noorderhaven 57A, 9712 VJ Groningen. E-mail: brusewitz.lucie@gmail.com.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *