Rembrandt tentoonstelling in het Institut Neerlandais, Parijs

Het Institut Néerlandais in Parijs toont deze zomer een honderdtal prachtige tekeningen uit de beroemde privécollectie van Frits Lugt, een van de grootste verzamelaars van tekeningen van de vorige eeuw.

Centraal staan twintig zelden getoonde tekeningen van Rembrandt en daarnaast is een keuze gemaakt uit tekeningen van leerlingen en kunstenaars uit zijn naaste omgeving, zoals Govert Flinck, Ferdinand Bol, Nicolaes Maes, Lambert Doomer, Gerbrand van den Eeckhout, Carel Fabritius, Samuel van den Hoogstraten etc.. De tekeningen zijn nu nog te zien in een zeer succesvolle tentoonstelling in de Frick Collection in New York. Ze worden deze zomer van in Parijs tentoongesteld in 17e eeuwse lijsten van de Fondation Custodia, die onlangs speciaal voor deze gelegenheid zijn gerestaureerd.

Wanneer: 20 juni tot 2 oktober 2011
Meer informatie: www.institutneerlandais.com

Frits Lugt (1884-1970) was al sinds zijn jonge jaren een uitzonderlijk verzamelaar. Zijn interesse ging vooral uit naar landschappen en portretten en met name de Hollandse 17e eeuw beschouwde hij als zijn “gouden eeuw” met Rembrandt als zijn grote held. In de loop der jaren heeft hij een uitmuntende en bijna complete verzameling etsen van de meester bijeengebracht en een indrukwekkende groep tekeningen, die tegenwoordig voor het grootste gedeelte – zeer uitzonderlijk – nog steeds als authentieke Rembrandts worden beschouwd. Daarnaast verzamelde hij een uitgelezen keuze van het werk van leerlingen en kunstenaars uit Rembrandts directe omgeving. Deze prestigieuze verzameling wordt beheerd door de Fondation Custodia (Stichting Custodia), partner van het Institut Néerlandais in Parijs.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *