Religieuze terreur neemt toe

Wereldwijd neemt religieuze terreur toe. Komt dat door religie zelf of is sociaal-economische ongelijkheid de oorzaak?

Indrukwekkende cijfers

Gisteren publiceerde Trouw in een artikel cijfers over de toename van terreur wereldwijd. Dat zijn indrukwekkende gegevens. De grafiek toont aan dat religieus gemotiveerd geweld snel stijgt. Het wordt toegeschreven aan islamitische groepen als de IS en Boko Haram.


Bron: Trouw.

Religieus gemotiveerd?

Onlangs verscheen een artikel over Karen Armstrong. In dat artikel staat dat geweld te complex is om eenvoudig te kunnen duiden als religieus. Dat standpunt is verdedigbaar. Kan religie nooit het motief zijn voor geweld?

Religie reduceren tot geweld alleen doet het geen recht. Ontkennen dat religie ooit geweld kan motiveren is net zo streng. Armstrong heeft gelijk: het is gecompliceerd. Sociaal-economische factoren kunnen de aanleiding zijn. Religie kan diepere motieven bieden.

Veelzijdige heilige teksten

Het is makkelijk om passages in heilige teksten te vinden die geweld jegens ongelovigen rechtvaardigen of zelfs voorschrijven. In elke heilige tekst kun je die vinden. Maar in elke heilige tekst kun je ook passages vinden die oproepen tot verdraagzaamheid en vredelievendheid. Tekst alleen is niet voldoende.

Dat brengt ons terug bij de sociaal-economische factoren: afhankelijk van jouw positie ga je op zoek naar passages in heilige teksten die voor jou relevant zijn. Is dat alles?

Het probleem van het hiernamaals

Er bestaat het probleem van de belofte van het hiernamaals. Het idee van het hiernamaals kan het huidige leven voorstellen als een tijdelijke en onbelangrijke situatie. Men kan denken dat ons gedrag in dit leven bepaalt hoe wij in het hiernamaals worden beloond. Het hangt af van het religieuze kader wat onder goed gedrag valt. Is het doden van ongelovigen goed gedrag?

Zo blijven we tegen sociaal-economische factoren aanlopen. Die bepalen misschien waar het accent in een religie op komt te liggen. Het uitvoeren van de religieuze moraal kan tegelijkertijd door algemeen religieus denken worden versterkt. Met de belofte van beloning in het hiernamaals op zak kunnen mensen verder gaan. Zij kunnen het huidige leven gemakkelijker beschouwen als schijn, als virtual reality. Terreurdaden worden computerspelletjes: je moet ze uitvoeren om het level te halen.

Bron: Terreur neemt toe en is overwegend religieus van Trouw.

Lees ook:
Tekst over Karen Armstrong, Nee, religie is niet de bron van alle kwaad, op de site van Trouw.
Religie en geweld: een gecompliceerde relatie op de site van het Reformatorisch Dagblad. 

Afbeelding: Wikicommons

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *