Religies spelen in Birma cruciale rol in politieke hervorming

“De weg naar democratie is in Birma zo smal dat het ondenkbaar is dat iemand op die weg kan omkeren.” President Thein Sein heeft in de veertien maanden dat hij nu aan het bewind is, woord gehouden. Bijna een halve eeuw regeerde het oppermachtige leger Birma met ijzeren hand. Onder het motto ‘Een zuivere politiek en een goed beleid’ is Thein Sein begonnen politieke hervormingen door te voeren. 

De opheffing van het huisarrest van oppositieleidster Aung San Suu Kyi, in november 2011, vond wereldwijd instemming. Begin deze maand werd The Lady, zoals zij door haar volgelingen wordt genoemd, bij tussentijdse verkiezingen gekozen tot lid van het Birmese parlement. 

“Ik vertrouw de president, maar nog niet zijn regering”, verklaarde de immer behoedzaam opererende boeddhistische politica, die komende maand in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede gaat ophalen die ze al in 1991 ontving. Oud-generaal Thein Sein staat bekend als een vrome boeddhist en een man met een onberispelijke levenswandel. Anders dan de meeste militairen heeft hij zich nooit schuldig gemaakt aan corruptie. Tegelijkertijd blijft hij een schepping van de vroegere militaire dictator Than Shwe. Die heeft ervoor gezorgd dat het leger een kwart van de zetels in het parlement bezet.

Militairen hebben ook een groot deel van de economie en het onderwijs in handen. Een ander politiek probleem vormt de positie van de etnische minderheden. Van de 54 miljoen inwoners behoort 27 procent tot de etnische minderheden. Op papier is Birma een federale staat, maar in feite maakt de meerderheid de dienst uit. Gewapende opstanden van etnische groepen zijn het gevolg. Sinds begin dit jaar is in enkele regio’s een wapenstilstand van kracht. Christenen maken in Birma 5,6 procent van de bevolking uit. De meesten van hen behoren tot de etnische minderheden. De kerken onder- steunen de politiek van Thein Sein. Zij hopen daarmee ook hun vrijheid weer terug te krijgen.

Cruciaal voor de president is ook dat hij de steun verwerft van ‘s lands 400.000 boeddhistische monniken. Zij stonden in 2007 aan het hoofd van de ‘safraanse revolutie’ en hebben daarvoor een zware tol betaald. Thein Sein heeft intussen de vrijlating bevolen van monniken die sindsdien gevangen zaten.  

Jan van Hooydonk
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *