Religie: weg van het midden?

Volzin-lezing 2011 – Bent u al uit de kast gekomen? Ik bedoel: bent u er al in het openbaar voor uitgekomen dat u een religieus mens bent? Het valt immers niet mee om godsdienstig te zijn in het Nederland van de 21ste eeuw. 

Dat beeld krijgen we als we luisteren naar de recente klaagzangen van twee jonge journalisten die zich op hun katholieke overtuiging laten voorstaan: Anton de Wit en Mariska Orbán-de Haas, de laatste hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad en de eerste columnist van ditzelfde weekblad en medewerker van het blad Catholica, maar ook van VolZin. 

Mariska Orbán noemt het uitkomen voor haar katholieke overtuiging zelfs ‘uit de kast komen’, een metafoor die tot nu eigenlijk alleen op homo’s en lesbiennes werd toegepast. En volgens Anton de Wit bestaat er in Nederland een openbare samenzwering tegen het katholicisme. Volgens het CBS is een kwart van de Nederlandse bevolking katholiek. Maar die katholieken, zo moeten we geloven, verzwijgen het angstvallig, bang om niet voor vol aangezien te worden, bang om gediscrimineerd te worden. Voor je het weet wordt er ‘paap’ op de gevel van je huis gekalkt, wordt je op straat door papenrammers in elkaar geslagen of krijg je anonieme dreigbrieven met een geaborteerd foetuspoppetje erbij en de tekst: ‘dit doen wij met roomsen’. Nee, het valt allemaal niet mee, als het ware geloof niet meer welkom is in het midden van de samenleving. Lees het gehele artikel op de site van Volzin.

Peter Nissen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *