Religie moet

Afgelopen week algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Een mens zou er zijn paspoort om inleveren en statenloos maar gelukkig verder door het leven gaan. ‘Waarom woeden de heidenen?’ vroeg de Psalmdichter zich al in zijn tweede poging af. De dinsdag een dag eerder vierden ruim 1200 mensen in de Grote Kerk van Den Haag de start van het parlementaire jaar met een interreligieuze en interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst.

De crisis was geagendeerd in het thema ‘Helen is delen’. Moslims, bahá’ís, hindoes, joden, christenen, boeddhisten en humanisten spraken zich uit en riepen op tot verbondenheid en solidariteit. Ze spraken, baden en zongen met vele stemmen en in tal van facetten, maar in één register. Er zaten bijna 500 basisschoolkinderen in de kerk, kinderen in alle kleuren van de regenboog. Het was een feestelijke viering – Rutte was er, de burgemeester van Den Haag, ministers en staatssecretarissen, Kamerleden en heel veel gewone Hagenaars.

Het was een oase van wellevendheid en respect in een week van op de spits gedreven verdeeldheid en agressie. Ik moest denken aan die mevrouw in de winkel, die klaagde over het gedrag van een groepje jonge k…..moslims. Waarop de Marokkaanse man naast haar zei: ‘Waren het maar moslims.’Nee, de beschavende kracht van religie is al lang bekend en geprezen, maar deze week dacht ik echt op de melodie van Dorus’ oude liedje: ‘Zorg dat je erbij komt, bij de religie moet je zijn.’

Willem van der Meiden
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *