Religie is meer dan selectief shoppen

Vorige week schreef Tim van der Vliet in zijn stuk ‘Is religie de drijvende kracht achter oorlogen’ over zijn keuzes en voorkeuren. Hij stelt dat hij blij is niet religieus te zijn opgevoed. Nou is dat aan hem, en ik begrijp zijn overdenkingen, maar religie is toch echt meer dan selectief shoppen.

Selectief shoppen

Het is prachtig en zeer progressief om van alle religies het beste te zien en dat te combineren in je eigen leven, maar zo werkt religie niet. Het is niet een soort selectief shoppen bij verschillende religies. Dit maakt ook precies dat het hele debat over religie en of dit een bron is van alle kwaad een zinloos debat is. Publicist Zihni Özdil noemt het generalisatie-fetisjisme. Ik ga graag mee in deze bewoordingen van Özdil. Het is aanlokkelijk en zeer modern om van alle religies het beste te pakken, maar het doet af aan welke religie dan ook.

Balpendebat

Özdil stel in zijn artikel dat het op deze selectieve manier omgaan met religie en daarover een debat voeren net zo zinloos is als het debatteren over balpennen. ‘Je kunt met een balpen de prachtigste gedichten schrijven en je kunt er iemand mee in z’n hart steken, zo stelt hij’. Dit geldt voor het Christendom net zo goed. Voor de moeder van Tim van der Vliet was de klap van de pastoor een traumatische gebeurtenis, die duidelijk veel invloed had op het leven van haar en dat van haar zoon. En dat is heel goed te begrijpen. Het is genoeg reden om geloof voor altijd te wantrouwen. Maar dit zelfde geloof zorgt in miljoenen levens voor heel erg veel geluk. Het redt mensen en het helpt mensen. En dat is niet alleen het goede van het geloof.

Het beste voor de mensheid

Geloof biedt troost en het het helpt bij de vreselijkste momenten in je leven. Dit punt vergeet Van Der Vliet even te noemen. Natuurlijk kun je in elk geloof dingen vinden die het ergste in een mens naar boven halen, maar we moeten niet vergeten dat geen enkele gelovige uitgaat van het kwaad. Een gelovige gelooft heilig in alle aspecten van een geloof en handelt daarnaar vanuit volle overtuiging. Zelfs de ergste extremisten geloven in de heilige zaak en doen zo dat wat in hun optiek het beste is voor de mensheid. Daar kunnen we van alles van vinden, maar dit is helaas de realiteit. Selectief shoppen werkt daar niet bij.

Stendahl

Wat Özdil en Tim van der Vliet bindt zit opgesloten in de drie regels voor het begrijpen van religie van de Zweedse theoloog Krister Stendahl.
1. Vraag altijd de gelovigen om een uitleg van hun geloof, nooit de kriticasters
2. Vergelijk nooit het beste uit jouw religie met het slechtste uit de religie van een ander
3. Laat altijd ruimte voor een beetje jaloezie ten opzichte van andere geloven.
De laatste regel heeft Van Der Vliet goed begrepen. Kijk welke aspecten uit andere geloven je zou willen hebben en probeer ook daar naar te leven. Maar pas ten alle tijden op dat je geen onmogelijke vergelijkingen maakt. Een geloof is een geloof in zijn geheel, met alle goede en slechte dingen die daar bij horen.

Lees hier de blog van Tim van der Vliet.

Lees hier het artikel van Zihni Özdil.

Photo Credit: Andromeda_M31_ via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *