Religie is business (2)

Religie is iets prachtigs, dat staat buiten kijf. Maar religie is ook gewoon handel. Er gaan gigantische hoeveelheden geld in om. Op je geloof, het heiligste der heiligen, ga je niet bezuinigen. En dit is niet religiegebonden. Het komt in elke religie voor. Laten we het ‘offer’ als casus verder belichten.

Wings of Healing

Gebedsgenezer Jan Zijlstra timmert al tientallen jaren aan de weg. Eerst in de ‘De levensstroom’ in Leiderdorp en nu in zijn eigen gemeenschap ‘Wings of healing’. Zijlstra staat bekend om zijn genezingsdiensten die volle zalen trokken in leiderdorp, maar toen Zijlstra te belangrijk werd is hij met ruzie vertrokken om 10 kilometer verderop voor zichzelf te beginnen in Warmond.

Drie uur

Diensten van Zijlstra duren lang. Dat is niet vanwege de inhoudelijkheid van zijn diensten, want het grootste deel van de diensten bestaat uit introductie en verkoop en het ‘genezen’ van mensen. In beide delen zit handel. Het eerst uur van de diensten bestaat uit het binnenharken van geld. Zijlstra noemt het ‘offer’. Deze Bijbelse verwijzing is nogal belangrijk. De mensen in de zaal zijn wanhopig en zien geen andere weg voor hun problemen dan aankloppen bij een gebedsgenezer die zich beroept op hun God. De mensen in de zaal zijn stuk voor stuk heilig overtuigd van het feit dat God en Jezus kunnen genezen. En dat ze dit doen via broeder Zijlstra. Die mensen spreekt Zijlstra aan. Hij spreekt ze aan op hun geweten.

Offer

Er gaat een een mand door de zaal. Daarin zitten ‘offerbriefjes’. Daar moet een bedrag op ingevuld worden. Zijlstra spreekt de menigte toe dat het offer een belangrijk onderdeel is van het Christen zijn. Hij haalt de beproeving van Abraham erbij (Genesis 22, 1-19) om zijn verhaal kracht bij te zetten. Geloof is handel en meneer Zijlstra moest nog een nieuwe keuken (letterlijk gezegd). De genezing kost geld, veel geld. En voor je genezing heb je toch wel geld over?

Genezing

De ingevulde offers verdwijnen naar achteren. De genezing begint en stuk voor stuk doet Zijlstra handopleggingen en gesprekken. Wederom is er een hoger doel. Elke ‘genezing’ wordt gevolgd door de nazorg. Elke genezen persoon wordt door een vrijwilliger mee genomen naar achter. Na 10 minuten komen deze genezenen de zaal weer in om hun spullen te pakken en allemaal hebben ze een boek gekocht. Achter de schermen is het doel van de nazorg om de genezing uit te buiten. Deze genezing moet namelijk onderhouden en gevoed worden. En dat alles kan met de tips uit het boek van broeder Zijlstra.

Interpretatie

Op je geloof bezuinig je niet, dat is het heiligste der heiligen. Het is dat waar je voor leeft en al je hoop op vestigd. Of je nu ziek bent of ongelukkig; Zijlstra helpt je. Niet zozeer van je pijn, maar wel van je geld af. Natuurlijk is dit iets anders dan een ‘etrog’. Maar het gaat in beide gevallen om interpretatie van een woord. ‘Een perfecte vrucht’ is Bijbels gezien niet perse een ‘etrog’ en ‘een offer’ is Bijbels gezien zeker geen cheque voor meneer Zijlstra.

Lees een volledig verslag van een bezoek aan een dienst van Zijlstra hier

Religie is Business (1) leest u hier

Photo Credit: Rik Bokelman via CIP

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *