Religie en humor, een vechthuwelijk

Frank G. Bosman – Religie en humor vormen een onafscheidelijk maar zeer explosief mengsel. Wie beide componenten probeert samen te voegen, moet niet vreemd op zijn neus kijken als het hele zaakje in zijn gezicht ontploft. De voorbeelden van dat soort explosies zijn ontelbaar. Denk aan de ‘Mohammed-cartoons’ van de Deen Kurt Westergaard. In 2006 moest hij onderduiken wegens belediging van de profeet Mohammed. Honderdduizenden moslims trokken protesterend (en soms vernielend) door de straten van de Europese hoofdsteden. En de Europeanen leken verdeeld in twee kampen: voor of tegen Kurt. De islamitische gevoeligheid ten opzichte van met name Allah en Mohammed is alom bekend, vaak gerespecteerd en soms ook gevreesd.

Maar ook op het christelijk erf kunnen grappen en grollen over God, Jezus, de kerk en de dominee/pastoor niet altijd rekenen op gegniffel en schouderophalen. Denk aan het beroemde ‘ezelsproces’ in 1966. Gerard Reve schreef in het artikel Brief aan mijn bank hoe hij Gods wederkomst op aarde voor zich zag: “Als God zich opnieuw in Levende Stof gevangen geeft, zal hij als ezel terugkeren, hoogstens in staat een paar lettergrepen te formuleren, miskend en verguisd en geranseld, maar ik zal hem begrijpen en meteen met hem naar bed gaan, maar ik doe zwachtels
om zijn hoefjes, dat ik niet te veel schrammen krijg als hij spartelt bij het klaarkomen.” Reve werd aangeklaagd wegens godslastering, maar werd nooit veroordeeld. Het wetsartikel tegen ‘smalende godslastering’ lijkt overigens zijn langste tijd gehad te hebben: de Tweede Kamer zal er vroeger of later korte metten mee maken.

Lees verder op nieuwwij.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *