Religie 5.0

Bij elkaar zaten ze, omdat ze samen geloofden in iets wat buiten hen lag. iets dat ze steun gaf en de hoop op een volmaakte wereld. Gewoon samen zijn. Op een plek waar het maar kon. Door de Zinwebredactie.

Het begon niet met het bouwen van grote gebouwen, het samenstellen van een kerkenraad en het optuigen van een deugdelijk koffieschenkrooster. Het begon niet met benoemen van heiligen of het instellen van allerlei wetten en mores. Het begon allemaal met een groepje mensen die geloofden.

Het geloof dat er meer was tussen hemel en aarde en dat de verhalen over het leven van Jezus daar wel eens een rol in gespeeld zouden kunnen hebben.

Er zijn wereldwijd 2,1 miljard Christenen, 1.5 miljard moslims, 900 miljoen hindoeisten, 376 miljoen boeddhisten, 25 miljoen sikhs, en nog vele marginale andere godsdiensten. Op papier dan. Het lijkt me ook lastig te meten. Is iedereen die ingeschreven is bij de katholieke kerk katholiek? Of alleen de mensen die gedoopt zijn en actief? Of is Nederland in deze cijfers is zijn geheel christelijk, omdat onze staatsgodsdienst Nederlands-Hervormd is?

Zijn die cijfers belangrijk? Waarschijnlijk niet. Religie is in transformatie. Religie is al lang meer dan alleen het stickertje.

Geloof ik in God? Ja! Ben ik Christen? Desnoods. Zit ik op zondag in een kerk? Hell no!

Religie is allang niet meer verbonden aan de instituten die er ooit voor opgericht zijn. Jongeren beleven het geloof niet meer op zondag in de kerk. Op zondag zitten er alleen nog ouderen hun enige sociale contacten te onderhouden en onder het genot van een kopje koffie te wachten tot het busje er is. Of toch niet?

En dan de moskeeën. Die lijken voller dan ooit. Elke dag lijken er in Nederland gebedshuizen bij gebouwd te worden. Beleven die het geloof dan zo anders dan hun christelijke vrienden? Hoe kan het dat het christendom in Nederland lijkt af te nemen en de Islam sterker dan ooit lijkt. Hoe veranderd de Islam? Hoe veranderd het Christendom? Zit het in de vorm of is de boodschap aan vervanging toe?

Zinweb onderzoekt de religie van de toekomst. Is er toekomst voor de verhalen uit de Bijbel en het instituut kerk? Is er toekomst van religie zoals we het nu kennen? En hoe ziet die toekomst er dan uit? Is het vasthouden aan de traditie en de strenge boodschap en gaan sleutelen aan de vorm. Trekken we een band de kerk in en maken we christendom tot een festivalitem met dezelfde boodschap als 2000 jaar geleden? Of zoeken we naar de kernwaarden van geloof en zoeken we het in de samenwerking en de liefde tussen geloven.

Blijven we investeren in instituten en gebouwen, of gaan we terug naar de huiskamers.

Zoeken we het in pop-up kerken en ontbijtdiensten in hipsterwijken, of zoeken we het in twee keer per dag met zwarte rokken in de kerkbanken schuiven.

Zinweb kijkt verder en zoekt naar antwoorden op al deze vragen.

Religie 5.0. Terug naar dan of verder naar vroeger. Heden en verleden en vooral de toekomst.

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *