Reizen in China

Reizen in 4 stappen

Een reis ondernemen is een manier om je blikveld te verruimen; om in aanraking te komen met andere gewoonten dan je zelf bent gewend, om nieuwe denkwijzen op te doen en om buiten je eigen kenbare wereld te treden. Wanneer in een samenleving roerige tijden zijn aangebroken, helpen de verhalen van reizigers om inspiratie te vinden voor nieuwe manieren van denken en handelen. De Vereniging Vrijzinnig Hervormden Kampen/Noordoostpolder heeft het thema Reiziger, voor haar 4-delige reeks van Zondag Anders Bijeenkomsten, slim gekozen. Zondag 17 januari was de aftrap en de volgende bijeenkomst is op 14 februari.

Een terugblik op de eerste Zondag Anders

Tim reisde met zijn backpack door het communistische China. Hij vertelt hoe hij zijn reis van te voren volledig moest uitstippelen en vastleggen: waar hij sliep, hoe lang, welke excursies hij wilde doen en welke bezienswaardigheden hij wilde zien. Niets werd aan het toeval overgelaten. Toch sprak het ontdekken van deze nieuwe en compleet andere cultuur hem enorm aan. Juist dankzij de strakke reisplanning leerde hij het leven vanuit een geheel ander perspectief zien.

Aan de ene kant was het een moeilijke reis. Zo was weinig contact mogelijk met de buitenwereld. Die afzondering van de buitenwereld en de onzekerheid over contacten leggen in een vreemd land voedt de angst je verloren te voelen. Aan de andere kant was de reis fascinerend. Het is een reflectieve ervaring geworden die nog altijd nagalmt in de keuzes die Tim in zijn leven maakt.

De reiservaring van Tim is een goede introductie van de metaforische betekenis van het woord Reiziger. Reiziger, staat behalve voor fysieke reizen, ook voor jouw eigen levensreis. Een reis vol wensen, verlangens en vragen. Existentiële vragen over wat je wil met je leven, hoe bewust je van jezelf bent, welke normen en waarden voor jou belangrijk zijn en wat je door wilt geven aan anderen. Voor de één een uitdagende zoektocht, voor de ander een spiritueel ontwaken, maar voor iedereen een reis.
Hoe ziet jouw reis er uit? Plan jij je levensreis of laat je liever het toeval bepalen?

Reizen in 4 stappen

Iedere reis begint als een idee, bewust of onbewust, en wordt voorafgegaan door een voorbereiding. Soms heel uitgebreid zoals in het voorbeeld van Tim, en soms door enkel een paspoort en een betaalpas in je zak te steken en te vertrekken.
Deze eerste stap was het onderwerp van de eerste Zondag Anders Bijeenkomst in Kampen op 17 januari 2016.

Eenmaal op pad staat voor de reiziger ‘de weg’ centraal. Bij het subonderwerp ‘de weg’ hoort het afscheid van wat je achterlaat, de reis zelf en de onverwachte belevenissen onderweg.
Deze volgende stap is het onderwerp van de tweede Zondag Anders Bijeenkomst in Kampen op 14 februari 2016.

Tijdens een reis kom je op de plaats van bestemming aan of je hebt meerdere bestemmingen tijdens je reis, je ontmoet mensen en leert plekken kennen. Dit is het subonderwerp ‘de aankomst’.
Deze voorlaatste stap is het onderwerp van de derde Zondag Anders Bijeenkomst in Kampen op 13 maart 2016.

Reizen komen meestal tot een einde. Je keert terug of begint misschien wel aan een nieuwe reis. Na afloop van een reis heb je iets om op terug te kijken. Wat is je gevoel ten opzichte van voor de reis? Wie heb je leren kennen? Hoe heb je het ervaren? En wat heeft de reis je gebracht?
Deze laatste stap is het onderwerp van de vierde Zondag Anders Bijeenkomst in Kampen op 17 april 2016.

Kuddedieren

Mensen zijn kuddedieren. Dit kenmerk van onze natuur staat haaks op de ontwikkeling van een steeds verder individualiserende samenleving. Het is daarom onvermijdelijk dat meer en meer behoefte ontstaat aan samenzijn, aan het uiten van emoties en het delen van zienswijzen, maar ook aan samen stil zijn. Met de Zondag Anders Bijeenkomsten stimuleert de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden Kampen/Noordoostpolder ontmoetende gesprekken tussen jong en oud, bekenden en onbekenden en vanuit elk mogelijke geloofsachtergrond.

In een huiselijke, knusse zaal in gebouw De Levensbron, met vaasjes lavendel op ronde klaptafeltjes en moderne kunst aan de muur is ruimte voor samenzijn.

De bijeenkomsten zijn er om inzichten op te doen, zoals deze:

“Levenskunst vereist om te dealen met datgene wat op je levenspad komt waar je geen invloed op hebt.”

Boekentip!
Schrijver van reisverhalen en grande dame van de Nederlandse reisliteratuur Carolijn Visser reisde begin jaren tachtig als een van de weinige Westerse reizigers op eigen gelegenheid door het toen nog vrijwel afgesloten China. Haar beeld van China was heel anders dan het beeld dat groepsreizigers opdeden tijdens de vele geregisseerde tours. Haar reisverhalen schreef ze op in het boek Grijs China.

Elice Sijbrandij
Elice Sijbrandij is freelance marketing- en communicatiespecialist. Haar interesses liggen op het gebied van levenskunst, gedrag en pedagogiek. Een quote die bij haar maatschappelijke visie past is ''Leer kinderen hoe ze moeten denken, niet wat ze moeten denken.'' Margaret Mead.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *