Regenboog

Als iemand een geloofsgesprek begint met ‘je zult het wel gek vinden, maar…’ dan ben ik meteen één en al oor. Meestal komt er dan iets boeiends, iets buiten de gebaande paden.

Het moet wel raar lopen, wil ik het inderdaad ‘gek’ vinden. Iedereen gelooft nu eenmaal op zijn of haar eigen manier, en zo kan je van elkaar leren en steeds wijzer worden. Vergelijk het met het licht van de zon, dat breekt in de kleuren van de regenboog. Dat licht is het Goddelijke, de regenboogkleuren de verschillenden godsdiensten en manieren van geloven. Prachtig!
Maar dat betekent natuurlijk niet dat je alles maar ‘goed’ moet vinden. Christendom is niet alleen maar lief en aardig zijn, het is ook strijden voor het Goede. Maar hoe weet je wat goed is en wat niet? Veel christenen zeggen: de bijbel is onze norm, die bepaalt wat wel en niet mag, wat we wel of niet goedkeuren. Vrijzinnigen doen dat niet. Zij wijzen er op, dat een heel aantal bijbelse normen tijdgebonden waren. In deze tijd keuren we slavenhandel af, wij gaan anders met dieren om, wij jagen onze vijanden niet en masse over de kling. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Dat betekent, dat de bijbel nog steeds een belangrijke bron van kennis is, we worden erdoor gevormd, maar uiteindelijk zijn we zelf verantwoordelijk voor onze keuzes. Dan kom je er niet met een argument als ‘zo staat het in de bijbel’,  dan luister je naar God, maar ook naar elkaar, naar je eigen geweten, je hart, je verstand. Vrij en zinnig – en knap lastig soms.

Rini Rikkert
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *