Reflectie: Je bent waar je woont

Wat voor invloed heeft de omgeving op waar je woont? Beïnvloedt de plek waar je woont wie je bent? En hoe werkt dat dan als je verhuist, verandert dat je persoonlijkheid? Of je identiteit? Een overdenking.

Mensen om je heen

Er is redelijk wat voor te zeggen dat de mensen waar je mee omgaat erg bepalend zijn voor wie je bent. Dat is het hele idee van opvoeding natuurlijk – je leert allereerst door te imiteren. Later leer je ook door inspiratie te krijgen van anderen en dat te overdenken en er vervolgens naar te handelen. Kortom, de mensen om je heen zijn van groot belang. Of, zoals marketing goeroes en netwerkfanaten wel plachten te zeggen: “You’re only as good as the people around you“.

light

 

(Afbeelding: Bless Castorillo via facebook.com)

Dorp versus stad

Maar hoe zit dat met je fysieke omgeving? Heeft ook dat niet een grote invloed? Maakt het uit of je in een stad woont, maakt dat bijvoorbeeld meer gestresst, of geeft dat juist minder stress omdat je dichterbij werk, vrienden en mogelijkheden woont? Of heeft de opkomst van stress-gerelateerde ziektes best wel wat te maken met de veranderingen van afgelopen generaties, waarin iedereen steeds meer richting de stad vertrok? Antropologen en sociologen onderzoeken deze vraag natuurlijk al langer, en het lijkt erop dat een dorps leven beter is dan een stedelijk leven. (Zie bijvoorbeeld dit artikel.)

Wat voor invloed heeft onze fysieke omgeving dan op onze levenskunst? En op onze ideeën over wat de beste manier van leven is? Is het een kwestie van verschillende prioriteiten, simpelweg verschillende keuzes? Of is dit een vraag over de kip en het ei – welke was eerder? Vormt onze omgeving onze ideeën, of kiezen we onze omgeving gebaseerd op onze levensinstelling?

Verhuizen

Waarschijnlijk heeft het allemaal te maken met het gevoel hebben van ergens te horen. Het Engelse woord ‘belonging’ is wat dat betreft mooi – het heeft het woord voor verlangen in zich, en het woord ‘zijn’, het ergens zich bevinden. Daar waar je thuis bent, is daar waar je plek vind voor je verlangens.

Wat gebeurt er dan als je verhuist? Kun je simpelweg de plek waar je thuishoort verleggen, neem je die mee in een verhuisdoos? Verandert je identiteit elke keer als je verhuist? Of neem je het ‘thuis-zijn’ mee, waar je ook bent?

Weet u het? Waar voelt u zich thuis, is het mogelijk om je overal thuis te voelen?

Reageer via redactie@zinweb.nl, of hieronder.

Afbeelding: seyed mostafa zamani via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *