Recycle je Bijbel

Een eigen Bijbel is voor veel mensen een heel persoonlijk bezit. Het Bijbelmuseum nodigt uit om de eigen Bijbels met elkaar te delen.

De Bijbel of een Bijbel?

Het is misschien een beetje vreemd om het te hebben over een Bijbel. Hoewel er natuurlijk veel vertalingen en versies bestaan van de Bijbel kan men wel volhouden dat de Bijbel die jij koopt geen persoonlijk document is maar slechts een exemplaar van een massaproduct. Toch hebben veel mensen ook wel een soort binding met hun eigen Bijbel.

Voor veel mensen heeft hun eigen Bijbel wel ook betekenis. Hun eigen aantekeningen staan er misschien in, hun eigen ezelsoren zijn erin gevouwen. Het kan persoonlijke markeringen hebben. Waterschade van toen je hem buiten in de regen nog gelezen hebt. Rare krabbels van toen je kind er mee aan de haal ging.

Het kan misschien blasphemisch klinken, maar dit zijn juist ook dingen waardoor je een persoonlijke binding met een exemplaar kunt opbouwen. Het wordt dan toch meer je eigen Bijbel. In de Verenigde Staten was het bijvoorbeeld ook gebruikelijk je eigen stamboom achterin de Family Bible op te nemen. Het werd zo bovendien een erfstuk dat continuïteit van de familie kon aantonen.

Wissel je Bijbel in

Het Bijbels Museum wil zich richten op de Bijbels die bij mensen thuis stof vangen. Dat is zonde, vindt het museum. Ze nodigen dan ook mensen uit om hun Bijbels mee te nemen, te voorzien van een persoonlijke aantekening, achter te laten in het museum. Uiteindelijk mogen ze ook weer een nieuwe (en niet die van hen) meenemen, om zo een recycling van Bijbels aan te moedigen.

Judikje Kiers, directeur van het Bijbels Museum, over dit nieuwe project: “het initiatief voor de tijdelijke opvang van bijbels past binnen onze hedendaagse recycle- en doorgeef-cultuur. Het Bijbels Museum wil laten zien dat het oude tradities respecteert en tegelijkertijd meegaat met de actuele ontwikkelingen. Ik vind het prachtig dat we oude privé-bijbels aan nieuwe lezers kunnen doorgeven.”

Op 15 oktober kunnen mensen tussen 11:00 en 15:00 hun Bijbel in het Bijbels Museum (Herengracht 336, Amsterdam) achterlaten en daarmee ook gratis toegang tot het museum krijgen. Na 15 oktober geldt dit aanbod nog steeds.

Zie ook de site van het Bijbels Museum. Bring Your Own Bible wordt ook tijdens de museumnacht benadrukt.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *