Recht uit het hart

“Weet ge niet dat ge een tempel van God zijt en dat de Geest van God in u woont?”

Je kunt het je vanuit je luie stoel niet voorstellen, maar deze regel uit Korintiërs heeft twaalf deelnemers een hele workshopdag bezig gehouden. Er zijn zelfs weinig tot geen woorden ‘over’ gesproken. De deelnemers zijn deze kloosterdag ingestapt om te bezinnen; uit de waan van alledag, de hectiek naar de stilte. Hier en daar hoorde je vooraf een “Ja die tekst kennen we toch al lang” …. en….. “dat is toch zo”.

Tot halverwege de middag was de aandacht bij ieder zelf vooral naar binnen gericht. Verschillende meditaties en expressievormen hielpen daarbij. Lichaamsmeditatie; het lichaam en de adem als ingang om los te komen van wat was en wat wordt, waardoor ruimte ontstaat om te luisteren. Natuurmeditatie: de wind door de beukenbladeren en de zon op ons gezicht maakt dat we uitgenodigd worden te ontspannen en onszelf vrij te geven. Wandelmeditatie: met aandacht wandelen brengt na enige tijd rust en diepe doorvoelen. Beeldende expressie: kleur en vorm geven ruimte aan eigen woorden en beelden.

Het palet aan persoonlijke ervaringen was rijk en is daarna met elkaar gedeeld. 

Recht uit het hart werd eerlijk gesproken over contact met God, over het niet weten hoe te delen, over Ja zeggen in de lijn van Maria, over een opdracht die veranderde in een verlangen, over de pijn van het alleen niet vinden. De vele verschijningen van God……

Hoe een Bijbeltekst werd doorleefd en doorvoeld met onbekende mensen. Wat ontstond was groter dan ieder vooraf had gedacht. Woorden als Liefde, Genade, Geschenk klonken.  

Volgende workshop Bijbelwoorden Ervaren:

3 november priorij Emmaus, Maarssen www.priorijemmaus.nl
24 november abdij Sion, Diepenveen www.sionline.nl

Joyce Lakwijk
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *