Recensie: Wijsheid voor het leven – Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh is een van de bekendste spirituele leiders in de wereld, verbannen uit Vietnam en sindsdien de wereld over reizend om retraites te leiden en lezingen te verzorgen. In dit boekje komen vele boeddhistische wijsheden van hem naar voren, maar toch stelt het recensente Mirjam Windrich teleur.

Goede moed

Vol goede moed en interesse nam ik dit mooi gebloemde boekje ter hand. De troostrijke titel nodigt zeker uit tot lezing en afgezien daarvan zijn boeddhistische inzichten immer prettig om te vernemen en tot je door te laten dringen. De inleiding is verzorgd door Pritam Singh, een onbekende naam, maar google levert al snel de benaming popular radio jockey in Mumbai op. Tja, waarom zou die ook niet een inleiding bij zo’n boek schrijven? Deze gaat over de dood en de jockey introduceert het idee dat je nooit geboren bent en nooit kunt sterven. Wij kunnen dit gaan zien door ’telkens diep kijken te beoefenen en zelf de vrijheid en de vreugde van de middenwag tussen een permanent zelf en totale vergetelheid te ervaren’. En hij sluit af met de veelbelovende zin: ’De menselijkheid en het mededogen die uit Thich Nhat Hanh opwellen zijn als balsem die ons hart heelt’. 

Volgen er negen hoofdstukken met titels als ’De ware angst’, ’Een nieuw begin’, ’Waar geluk woont’ en ’Stervenden begeleiden’.

Herhaling

Aan de hand van allerlei persoonlijke anecdotes en ook veel voorbeelden uit de natuur lezen we wijsheden als: Zijn de omstandigheden gunstig, dan komen de dingen tevoorschijn. Zijn ze dat niet, dan trekken ze zich terug. En: ’De werkelijkheid toont zich wanneer alle ideeën over zijn en niet-zijn zijn opgelost.’ Mooie, diepe filosofische inzichten die alleen wel op een wat stellige manier worden gebracht. En toen ik doorlas stuitte ik op herhalingen, steeds dezelfde vergelijkingen over golven en water, over vlammen en kaarsen. Alsof men eigenlijk niet goed heeft opgelet bij het samenstellen van de teksten. Een vermoeden van sterke commerciële krachten kwam bij me op en op een gegeven moment heb ik het dan ook terzijde gelegd, de mooie boeddhistische inzichten ten spijt. 

Over het boek

Geen dood en geen vrees. Wijsheid voor het leven.
Door Thich Nhat Hanh.
Uitgeverij Ten Have, 2014 

Afbeelding: www.aandacht.net

Mirjam Windrich
Mirjam Windrich - Mindful Analysis biedt kortdurende online geestelijke hulpverlening aan voor relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar). drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu. ® Mirjam Windrich
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *