Recensie: Verwarwoordenboek

Veel van de problemen omtrent religie, samenleven en geluk gaan om taal. Communicatie is niet zo eenvoudig als het lijkt. Vaak gebruiken we woorden waarvan de definitie helemaal niet zo duidelijk is, en die meer verwarring zaaien dan duidelijkheid bieden. Vandaar dit leuke boekje: het verwarwoordenboek van Jan Renkema. Recensie door Nicole des Bouvrie.

Verwarwoordenboek?

Waar heb je dat nu voor nodig, een verwarwoordenboek? En waar denk je dan aan/om/over/van? Woorden die op elkaar lijken zijn toch identiek aan/met elkaar? Want of je nu gaat poetsen of schoonmaken, iedereen weet toch waar je het over hebt? Of maakt dit boek dat je taal te specifiek gaat gebruiken, dat je gaat waarschuwen voor iets, terwijl je net zo goed tegen iets had kunnen waarschuwen?

Om in slaap bij te vallen?

In de inleiding schrijft Renkema: “Ik durf niet te zeggen: elke avond een pagina om in slaap te komen of te vallen. Ook dat is trouwens (nee, niet overigens) een verschil. Maar ik hoop wel dat ik met deze verzameling een verschil heb gemaakt.” 

En daar heeft hij volgens mij gelijk in. Een boek om zeker niet voor het slapen gaan te lezen, want de verschillen in betekenis maken juist heel erg wakker en ontward. Wellicht dus beter elke ochtend een bladzijde. Of gewoon als naslagwerk natuurlijk. Of als december-kadootje. Dat kan iedereen zelf beslissen/besluiten.

Zeker een aanrader dus.

Praktische informatie

Verwarwoordenboek
Jan Renkema
Uitgeverij Boom
340 blz. 

Afbeelding: Domiriel via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *