Recensie: Spreek als Ted

De TED Talks kennen een wereldwijde populariteit. Wie wil dat nou niet, met hetzelfde gemak als de TED-sprekers op het podium staan?

Carmino Gallo onthult in het boek ‘Spreek als TED‘ de 9 geheimen van de beste sprekers ter wereld en maakt daarmee het ogenschijnlijk onbereikbare toegankelijk voor het ‘gewone volk’.  Van beginner tot professional en van een sollicitatiegesprek tot een volle conferentiezaal.

Waarom een ‘Spreek als TED’ boek?
‘’Niets is inspirerender dan een gedurfd idee dat gebracht wordt door een fantastisch spreker. Ideeën die goed verpakt en gebracht worden kunnen de wereld veranderen. Zou het daarom niet geweldig zijn als we de technieken die door de grootste sprekers ter wereld worden gebruikt bij hun ontzagwekkende presentaties zouden kunnen ontrafelen, zodat we ze ook zelf kunnen toepassen om ons publiek in vervoering te brengen?’’, aldus Carmino over zijn motivatie om dit boek te schrijven.

Het boek is gebaseerd op honderden analyses van TED-presentaties en -gesprekken met de populairste TED-sprekers.

Ideeën die het waard zijn om te verspreiden
Spreken als TED is toegankelijk en elk ‘geheim’ wordt doorvertaald naar praktische handvatten en praktijkvoorbeelden. Met een TED notitie in elk hoofdstuk spreekt Carmino de lezer persoonlijk aan om de tips te gaan oefenen.

Bij het onthullen van de geheimen wordt al snel duidelijk dat het gemak dat de TED-sprekers uitstralen een kwestie is van nauwkeurige voorbereiding en oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het is dus te leren!

Zelfs Steve Jobs begon bloednerveus aan zijn eerste productlanceringpresentaties, stijfjes en van een papiertje lezend.  

Beheers de kunst van verhalen vertellen (geheim 2)

Één van de geheimen die Carmino onthult is ‘beheers de kunst van verhalen vertellen’. Uit onderzoek op basis van hersenscans blijkt dat verhalen het menselijk brein stimuleren en activeren. Hierdoor kan de spreker een band met zijn publiek opbouwen en is het waarschijnlijker dat het publiek het eens zal zijn met de visie van de spreker.

Oftewel ‘kracht in Pathos’ legt Carmino uit aan de hand van Grieks filosoof Aristoteles’ elementen van overtuiging: ethos (geloofwaardigheid), logos ( logica, informatie en statistieken) en pathos (het aanspreken van gevoelens). TED sprekers maken van dit fenomeen dan ook gretig gebruik en openen regelmatig met een persoonlijk verhaal of anekdote. Storytelling op z’n best.  

Bekijk ook de video’s op TED.com of YouTube.com adviseert Carmino.

Prachtig natuurlijk zo’n boek en talloze voorbeelden om te bekijken, maar de belangrijkste les is dat de vaardigheid niet vanzelf komt. Wie grondig en tot in den treuren oefent, krijgt het feilloos spreken onder de knie. Met het boek lezen alleen ben je er dus nog niet…

Bestel Spreek als TED via Bol.com.

Auteur: Carmino Gallo (1965)
Uitgeverij Business Contact, 2015

Elice Sijbrandij
Elice Sijbrandij is freelance marketing- en communicatiespecialist. Haar interesses liggen op het gebied van levenskunst, gedrag en pedagogiek. Een quote die bij haar maatschappelijke visie past is ''Leer kinderen hoe ze moeten denken, niet wat ze moeten denken.'' Margaret Mead.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *